Landgraafse huisartsenpraktijk Snijders bestaat 100 jaar en vier generaties

Print
Landgraafse huisartsenpraktijk Snijders bestaat 100 jaar en vier generaties

Gitte Snijders (vooraan met tas) en haar team. Afbeelding: Peter Trompetter

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

De Landgraafse huisartsenpraktijk Snijders bestaat 100 jaar. Vier generaties Snijders runden de praktijk in Nieuwenhagen. In juni wordt dat groots gevierd met een ludiek evenement.

Pake Snijders opende in 1919 een huisartsenpraktijk aan huis in de Kerkstraat. Hij kon toen niet bedenken dat honderd jaar later diens achterkleindochter Gitte zijn levenswerk nog steeds draaiende houdt. Pake stichtte een groot gezin, iets dat diens zoon Leon ook voor elkaar kreeg. “We hadden afgelopen jaar een familiedag”, vertelt Gitte, “toen viel me pas op hoe groot onze familie is. Maar wat het meest bijzondere is, heel veel familieleden hebben Geneeskunde gestudeerd. Ik heb mezelf echt wel eens afgevraagd of het een roeping was dat ik dit vak in ben gegaan”, lacht ze.

Van vader op zoon op zoon op dochter

Als Pake’s zoon Leon de zaak overneemt verhuist de post naar de Wilhelminastraat. Tevens voegt hij een apotheek toe aan de praktijk. Die vooruitkijkende blik op de steeds veranderende zorg heeft hij meegegeven aan zijn zoon Hans. Hij komt in 1980 bij vader Leon werken en neemt de praktijk in 1990 definitief over. Hans staat aan de basis van het Medisch Centrum zoals Nieuwenhagen dat vandaag de dag kent. “De zorg is veranderd. We hebben nu een apotheek die tot 22.00 uur geopend is. Maar we hebben hier ook een pedicure, podotherapeut, verloskundige, dermatoloog en tevens psychologen en fysiotherapeuten. Wellicht komen daar in de toekomst nog meer disciplines bij. Dat was vroeger anders. We richten ons op het gemak van de patiënt”, vertelt Gitte die in 2015 bij haar vader kwam werken en sinds 2018 als vierde generatie het familiebedrijf aan de Beuteweg voortzet.

De gezonde basisschool

Het 100-jarig jubileum wordt op een bijzondere manier gevierd. “Mijn vader en ik waren het er over eens, dat we sowieso iets voor de gemeenschap terug willen doen om ze te bedanken voor het vertrouwen. Maar we willen mensen ook een boodschap meegegeven.” Twee jaar geleden kwam Gitte in aanraking met het project ‘De gezonde basisschool van de toekomst’. „De kinderen krijgen er onder andere gezonde voeding en meer beweging op deze scholen. Gezien het aantal Hart- en Vaatziekten dat we dagelijks tegenkomen tijdens hun spreekuur is de gedachte: voorkomen is beter dan genezen en hoe eerder je gezond gedrag aanleert hoe beter. Mooie bijvangst is dat de kinderen hun ouders rondom leefstijl gaan ‘heropvoeden’ en zo is de cirkel rond!” Maar er is nog een reden: de subsidie aan het project wordt stopgezet. “Daarom gaan we geld veel ophalen”, zegt ze vastbesloten.

Feest

Op het Sunplein en SVN-terrein vinden zaterdag 29 juni daarom tal van activiteiten voor jong en oud plaats. Zo wordt heel Landgraaf letterlijk en figuurlijk in beweging gebracht. “We gaan met de senioren een rollator-race houden en hebben de ‘Schniedusch-run’. Dat is een run van 3,5 kilometer waar de hele families allerlei leuke obstakels moet zien te overwinnen.” Ook komt er een gezondsheidsmarkt en zijn er optredens van Paul van Loo, Slide, Olympia, The Recipe en Harmonie St. Caecilia. “We gaan er een gezellige dag van maken”, besluit Gitte. En dat het druk wordt is zeker. Niet alleen omdat de praktijk in de 100 jaar ontzettend gegroeid is. De gehele familie Snijders is ook uitgenodigd.

Voor alle activiteiten en inschrijving: www.100jaarsnijders.nl

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →