Heerlens stadsdichterschap komt voor Anoek en Jan op juiste moment

Print
Heerlens stadsdichterschap komt voor Anoek en Jan op juiste moment

Anoek Hilt en Jan Widdershoven in het Maankwartier, in hun ogen een van Heerlens mooiste plekken en de moeite meer dan waard om trots op te zijn. Afbeelding: Peter Trompetter

Heerlen / Hoensbroek -

Geboren en getogen Heerlenaar Jan Widdershoven is ontegenzeglijk blij met zijn uitverkiezing tot stadsdichter voor de komende twee jaar. ‘Men’ verwacht van hem dat hij op bijzondere momenten met zijn verzen de spotlights opzoekt. Zij het positief en lovend of juist kritisch en scherp.

“Net als ogen zijn gedichten spiegels van de ziel”, zegt hij. “De stadsdichter die ik vanaf juni ben richt zich vooral op de ziel van de Heerlense lezer. Die mag namelijk best trotser zijn op zijn stad, dat wordt een rode draad in mijn bijdragen. Het is per slot van rekening niet alleen maar kommer en kwel wanneer je objectief kijkt. Dat neemt niet weg dat ik niet zal schromen de vinger op zere plekken te leggen. Gaan er zaken mis of moet er iets aan de kaak gesteld worden, laat ik dat heus niet na.”

Van hobby werk gemaakt

Widdershoven (46) is drie dagen in de week bij KPN tester van software. Begin van het jaar besloot hij minder te gaan werken om meer tijd te kunnen besteden aan zijn schrijverschap. „Zo bezien komt deze eretitel als geroepen en zorgt hij voor extra ambitie en motivatie om er vol voor te gaan. Ik ben immers voortdurend met taal in de weer. Bijvoorbeeld als redacteur van het clubblad van mijn tennisvereniging TV Rapid of als dichter op de website inparkstad.nl. Maar ik ben ook tekstschrijver, aangever en sidekick voor Paul Dolhain in ons duo Peul Jan en notulist van de soms hilarische brainstormsessies van Demi-Sec. Ik werk aan een boek, speel piano, treed samen met Paul op in een bandje en schrijf songteksten voor de Sjtinkzitting bij Pelt.”

Dialect

Hoewel schrijven in het Nederlands hem het beste afgaat, sluit ‘Widdy72’ niet uit dat hij incidenteel bijdragen levert in het dialect. “Mijn voorgangers hebben dat niet gedaan, Heerlen verdient evenwel op zijn minst elk jaar één gedicht in het ‘Heëlesj’. De stad en haar Winkbülle zijn tenslotte traditioneel in talloze liedjes, gedichten en verhalen geregeld zodanig bezongen, zelfs verguisd. Denk aan Wiel Knipa of aan mijn eigen helden, Paul en Leo. Schrijven in het ‘plat’ is moeilijker, tegelijkertijd spannend en uitdagend. Ik weet echter dat ik het kan, want ik heb het eerder gedaan. Of ik de lezer ermee aanspreek, weet ik niet. Die leest namelijk niet zo snel dialectteksten.”

Voorbeelden

Bij zijn installatie horen we voor het eerst van Jan Widdershoven in zijn nieuwe rol. “Andere momenten dienen zich daarna vanzelf aan”, vindt hij. “De nieuwe burgemeester, Cultura Nova, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag, carnaval? Wie het weet mag het zeggen. Ik heb volledige vrijheid, ben aan niemand verantwoording schuldig en bepaal zelf wanneer en waarover ik zal dichten. Ik laat me daarbij graag inspireren door een schrijver als Ilja Leonard Pfeijffer of de dichters Hannah van Binsbergen en Wiel Kusters. Ik heb met veel plezier La Superba en Grand Hotel Europa van Pfeijffer gelezen en ook zijn gedichten, klassiek in hun vorm, spreken me aan. Van Hannah van Binsbergen en Wiel Kusters bewonder ik het vakmanschap waarmee ze diepere gevoelslagen weten aan te boren. Mijn ziel spiegelt zich graag in het oeuvre van hun poëzie.”

Anoek Hilt nieuwe jeugddichter

De nieuwe Heerlense jeugdddichter voor de komende twee jaar is Anoek Hilt (16). Zij is opgegroeid in Heerlen en schrijft sinds haar tiende. Ze werd al jong op het spoor van de literatuur gezet door de verhalen die haar vader haar voorlas over Jip en Janneke. “Ik zie mezelf als ‘woordmetselaar’ en wil mijn lezers laten genieten van de schoonheid van de taal”, legt ze uit. “Daarnaast hoop ik de komende twee jaar te verwoorden wat Heerlenaren voelen en bezig houdt wanneer zij naar hun stad kijken. Voor mij is Heerlen die kleurrijke stad waar ik thuis ben en ik me bij betrokken voel. Met zijn mooie kanten, maar ook met zijn schaduwzijde. Beide zal ik als stadsdichter benoemen.”

Ook bezig met boek

Anoek is medeoprichter van de schoolkrant van de Vrije School Parkstad, schrijft gedichten en verhalen, maakt toneelstukken en is inmiddels met een boek bezig. “Ik hoop dat dit jaar uit te brengen”, vertelt ze. “Verder trad ik op tijdens een poetry slam, op de opening van de Basquiat-expositie in Schunck en bij de Kunstbende. Voorts werk ik met leeftijdgenoten aan de productie ‘Laat me stil staan’ die tijdens Cultura Nova in première gaat. Ik vind dat inspirerend: naast zelf schrijven en performen samenwerken met bijvoorbeeld rappers, dansers en kleinkunstenaars in incidentele projecten.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →