Ook Limburgse steun voor beoogde Unesco-status regio Peelrandbreuk

Print
Ook Limburgse steun voor beoogde Unesco-status regio Peelrandbreuk

Dit boerderijtje in Asenray staat precies op de plek waar de Peelrandbreuk loopt. Door verzakking van de bodem is het dam scheef komen te staan. Afbeelding: Jeroen Kuit

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Haler / Hunsel / Neeritter / Kelpen-Oler / Haelen / Buggenum / Baexem / Grathem / Ell / Ittervoort / Nunhem / Horn / Neer / Roggel / Heibloem / Heythuysen / Meijel -

De gemeenten Leudal en Peel en Maas, de provincie en Waterschap Limburg hebben hun handtekening gezet onder een aanvankelijk Brabants initiatief om een beschermde Unescostatus te verwerven voor het gebied dat op en langs de Peelrandbreuk ligt.

De plannen moeten over een paar jaar leiden tot een zogeheten Unesco Geopark tussen Roermond en het Brabantse Heesch. Volgens de initiatiefnemers is het gebied dat rond de ondergrondse breuklijn ligt vanuit geologisch oogpunt bijzonder. Zo liggen er onder meer bij Uden wijstgronden met hoger gelegen natuur die mede dankzij ijzerhoudend kwelwater nat zijn, terwijl de lager gelegen delen juist droog zijn.

Sceptisch

Opvallend is dat de gemeente Roermond, waar de Peelrandbreuk ook langs loopt, haar handtekening vooralsnog niet onder de intentieverklaring heeft gezet. Roermond toonde zich eerder sceptisch over het initiatief. Een zegsman gaf toen aan dat Roermond zich op toeristisch-recreatief vlak vooral op de koopstad Roermond en de Maasplassen richt. Bij de Peelrandbreuk in Roermond vond in 1992 een flinke aardbeving plaats. De beving had een kracht van 5,8 op de schaal van Richter.

Symposium

Er vond rond de plannen voor het Unesco Geopark onlangs een symposium plaats. Daar tekenden een aantal Brabantse partijen die al sinds 2016 hiervoor samenwerken een samenwerkingsovereenkomst. Het gaat om de provincie Noord-Brabant, waterschap Aa en Maas en de gemeenten Bernheze, Uden, Landerd, Boekel, Gemert-Bakel en Deurne. De Limburgse partijen die nu de intentieovereenkomst hebben ondertekend laten binnen een jaar weten of ze zich definitief aansluiten bij de samenwerking.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen