Gerichtere behandeling van incontinentie kan, zeggen Maastrichtse onderzoekers

Print
Gerichtere behandeling van incontinentie kan, zeggen Maastrichtse onderzoekers

Afbeelding: Marco Jeurissen

Maastricht / Itteren -

Incontinentie kan in de toekomst gerichter worden behandeld. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek naar meer controle over de blaas van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC).

De Maastrichtse onderzoekers zijn erin geslaagd beter zicht te krijgen op de communicatie tussen de hersenen en de blaas. Het gaat om een klein gebied in de hersenstam dat functioneert als schakelstation. Dit zogeheten periaqueductaal grijs (PAG) is nooit eerder bij mensen zo minutieus bekeken.

Lees ook: ‘Je bent gewoon bang in de broek te plassen’

,,Omdat we nu de beste en sterkste scanners én verwerkingstechnieken hebben, kunnen we dit gebiedje gedetailleerd in beeld brengen. Daarbij is het mogelijk tegelijkertijd te bekijken wat er gebeurt in de blaas en in de hersenen”, vertelt professor Gommert van Koeveringe, hoofd Urologie van het MUMC.

Grensverleggend

Hierdoor komt de oorzaak van incontinentieproblemen eerder in zicht. Waardoor deze, in de toekomst, gerichter aangepakt kan worden dan tot nu toe gebeurt. ,,Ons onderzoek is nog niet afgerond maar grensverleggend en kan leiden tot de ontwikkeling van nieuwe therapieën en medicatie voor incontinentie”, vertelt onderzoeker Mathijs de Rijk.

En daar is volop behoefte aan, weten de twee. Incontinentie heeft een enorme impact op het leven van de patiënt. Het beperkt mensen. ,,Het is een van de voornaamste redenen ouderen op te nemen in het verpleeghuis omdat de verzorging thuis niet meer lukt”, aldus Van Koeveringe.

Jonger

Maar ook jongere mensen hebben er last van, zegt De Rijk. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat 37 procent van de mensen ouder dan achttien ,,de voorafgaande zes maanden last heeft gehad van enige vorm van urineverlies”. Dit aantal neemt toe naarmate de leeftijd vordert. Zo’n 55 procent van de zestigplussers verliest wel eens urine.

Tot nu toe is er meer een algemene aanpak van incontinentie. Met de informatie die de onderzoekers nu verwerven kan er beter maatwerk geleverd worden. ,,Mensen gaan hier echt iets aan hebben, we kunnen straks veel meer de juiste medicatie of behandeling aan de juiste mensen geven. Want we kunnen beter zien bij wie wat werkt”, vertelt de professor.

Signaal

Zo zijn mensen soms verkeerd ‘ingesteld’, ze krijgen het signaal om te gaan plassen terwijl de blaas lang niet vol is. Hoe dit komt kunnen de onderzoekers met de nieuwe methodologie en beste scanners beter bekijken waardoor uiteindelijk bijvoorbeeld bepaald kan worden of iemand gebaat is bij gedragstherapie of toch beter af is met medicatie.

Het onderzoek, dat focust op vrouwen omdat zij, op jongere leeftijd, vaker last hebben van urineverlies dan mannen, wordt binnen een jaar afgerond. De onderzoekers zoeken nog vrouwen die willen deelnemen.

Katheter

Om het ‘blaasvullingsgevoel’ te onderzoeken krijgen ze een katheter ingebracht waarmee ze de scanner ingaan. ,,Maar die is slechts 2 millimeter dik. Dit is pijnloos en het totale onderzoek neemt hooguit een paar uur in beslag”, zegt De Rijk.

Vrouwen die deel willen nemen kunnen mailen naar: secretariaat.urologie@mumc.nl

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen