Nog geen geld voor Hippisch College

Print
Nog geen geld voor Hippisch College

Een praktijkles van de paardenopleiding van Citaverde Afbeelding: Stefan Koopmans (archief)

Roermond / Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten -

Het verbeterplan voor de MBO-paardenopleiding van Citaverde voldoet nog niet aan alle eisen. Daarom geeft de minister nu nog geen groen licht voor het verbeterplan van 1,7 miljoen.

Citaverde wil met het Hippisch College de kloof dichten die er is tussen de mbo-opleidingen paardensport en -houderij en de praktijk bij de vele dressuur- en springstallen, maneges, fokkerijen en winkels. Daar heeft de school samen met hippische bedrijven en verenigingen een plan voor opgesteld, dat voor subsidie is voorgelegd aan de Regionaal Investeringsfonds MBO. Dit fonds vindt dat het nog niet duidelijk is hoe de samenwerking blijft bestaan, als de subsidie na vier jaar stopt.

„Dat is geregeld, maar moeten we kennelijk duidelijker opschrijven en dan dienen we de aanvraag opnieuw in”, verklaart Charlotte Custers, adjunct-directeur van Citaverde Roermond, waar de paardenopleiding is gevestigd. Custers hoopt dan eind oktober wel de goedkeuring te krijgen. Om het Hippisch College vorm te geven en intensief samen te kunnen werken is 1,7 miljoen nodig, die bijeen wordt gebracht door het Rijk, enkele provincies en gemeenten en de hippische bedrijven.

Fokken

Ze wijst erop dat de uitgebreide en verbeterde hippische opleiding hoe dan ook in augustus van start gaat. Leerlingen krijgen dan meer scholing bij een stal, een hoefsmid of een fokkerij bijvoorbeeld. Het gaat dan niet alleen om het paardrijden en lesgeven, maar ook om het fokken, de verzorging van bijvoorbeeld veulens, het organiseren van hippische evenementen of het bedrijfsmatig runnen van een manege. De opleiding in Roermond heeft inmiddels al aanmeldingen van leerlingen uit Zeeland en Zuid-Holland, omdat Citaverde de enige in Zuid-Nederland is die de opleiding bedrijfsleider paardenhouderij op het hoogste niveau aanbiedt.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen