Limburg koerst af op centrum-rechts college

© ANP

CDA en VVD gaan samen een college formeren. Naar verwachting zullen ook Forum voor Democratie en PVV gedeputeerden leveren. De vier progressieve partijen GroenLinks, PvdA, D66 en SP zijn maandagmiddag afgehaakt.

Jule Peeters

Ondanks dat het viertal de aanpak niet steunt, spreken informateurs Ger Koopmans en Geert Gabriels nog altijd van een extraparlementair college. De vorming van een traditionele coalitie is niet mogelijk in Limburg, constateerden ze vrijdag. Het plan is dat CDA’er Koopmans samen met lijsttrekker Karin Straus van de VVD een programma op hoofdlijnen gaat schrijven. Ook zullen zij een college van zeven gedeputeerden samenstellen. Die bestuurders worden geselecteerd op basis van deskundigheid, maar worden in principe wel geleverd door de politieke partijen. Alle voorstellen van dit college moeten, door wisselende meerderheden, in Provinciale Staten worden goedgekeurd.

Partij voor de Dieren, Lokaal Limburg en 50PLUS hebben wel hun steun uitgesproken voor deze constructie. Zij zullen mogelijk een of meerdere bestuurders leveren voor het college.

Lees ook: PvdA, D66 en GroenLinks tegen plan extraparlementair college

PvdA, GroenLinks, D66 en SP willen niet meewerken aan dit plan, bleek maandagmiddag tijdens een debat in Provinciale Staten over de formatie. Zij vrezen dat in dat geval evengoed de vier grootste partijen - CDA, VVD, FvD en PVV – de dienst uitmaken. PvdA-fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers zei dat hij weigert “dit knetterrechtse blok” aan te vullen.

Voorwaarden

D66 en GroenLinks wilden alleen onder voorwaarden meedoen, maar die kwamen niet overeen met het plan van de informateurs. Zo eiste Statenlid Marlou Jenneskens van D66 dat de gedeputeerden niet uit de partijen, maar van buitenaf komen. Ook hadden alle fracties in de Staten de constructie moeten steunen. “De kracht zit hem in de gezamenlijkheid. Als er geen unanimiteit is dan, hoe mooi en goed bedoeld ook, ontstaat alsnog een situatie van coalitie en oppositie.”

Lees ook: Blijft de ruzie uit in het Limburgse provinciehuis?

Koopmans noemde het extraparlementair college “de laatste mogelijkheid om het centrum en de flanken bij elkaar te brengen”. Hij waarschuwde de progressieve partijen dat “het er niet linkser op wordt” als zij niet mee zouden doen.