Bonden en nabestaanden: medisch beroepsgeheim eerder overboord

Print
Bonden en nabestaanden: medisch beroepsgeheim eerder overboord

Het opsporingsbericht voor de 27-jarige Thijs H. uit Den Haag. Afbeelding: AD/Rob Engelaar

Heerlen / Hoensbroek / Brunssum / Maastricht / Itteren -

Artsen moeten bij vermoedens van misdrijven de politie sneller inseinen. Nu is het medisch beroepsgeheim vaak een te groot obstakel.

Die roep klinkt bij politiebonden, nabestaanden en in de politiek. Daar wordt gepleit voor een nieuwe discussie over het medisch beroepsgeheim nu bekend is dat moordverdachte Thijs H. ondanks serieuze verdenkingen van behandelaars aanvankelijk niet gemeld werd bij de politie.

Lees ook: Justitie wil camerabeelden kliniek Thijs H., Mondriaan weigert vanwege beroepsgeheim

,,Ik snap het medisch beroepsgeheim, maar één seintje zou zoveel leed en schade kunnen voorkomen,’’ zegt voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond.

Volgens de bonden lopen rechercheurs regelmatig tegen de muur omdat het medisch beroepsgeheim verhindert dat relevante informatie over verdachten bekend wordt.

Lees ook: ‘Waarom weegt het recht van de patiënt zwaarder?’

Streng

Zaterdag onthulde het AD dat H. ondanks sterke vermoedens over betrokkenheid bij de dubbele moord op 7 mei vanwege het medisch beroepsgeheim niet gemeld werd bij de politie. Dit terwijl hij die middag met bloed op de kleren aanklopte bij de Mondriaan-kliniek in Maastricht. Die GGZ-instelling doorbrak het beroepsgeheim pas toen H. woensdag na de moorden de benen nam.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg: ,,Je kunt niet zonder meer alles delen, maar er moet ruimte zijn om informatie in deze gevallen uit te wisselen.”

Bonden en nabestaanden: medisch beroepsgeheim eerder overboord
Hondenbezitters lopen mee met de stille tocht ter nagedachtenis aan de vrouw die op 4 mei in de Scheveningse Bosjes met een mes werd gedood tijdens het uitlaten van haar twee honden. Thijs H. is opgepakt op verdenking van het doden van de vrouw en het doodsteken van twee wandelaars op de Brunssummerheide bij Heerlen. Foto: ANP

Gerrit van de Kamp van politiebond ACP: ,,Ik snap de kliniek, maar waar ligt de grens? Aan nabestaanden van slachtoffers kun je dit niet uitleggen. Het is een ingewikkeld moreel-ethische vraag, maar de normering staat niet stil, hier moet je over kunnen discussiëren.” Van Toorenburg: ,,Je moet ruimer kijken naar het beroepsgeheim. Hoe kon de kliniek dinsdagmiddag zo zeker weten dat het leed al geschied was, en dat er mogelijk niet meer slachtoffers waren in levensgevaar?”

Lees ook: Zaak Thijs H: schenden van beroepsgeheim mag niet, ook niet na een dubbele moord

Inmiddels weigert de Maastrichtse GGZ-instelling om camerabeelden van Thijs H. vrij te geven, opnieuw vanwege het medisch beroepsgeheim. Daarom moet de rechter vandaag oordelen of opnames toch in het onderzoek gebruikt mogen worden. De 27-jarige H. wordt verdacht van de moord op drie wandelaars begin deze maand, in Den Haag en Heerlen. H. verbleef meermaals bij Mondriaan.

Het medisch beroepsgeheim is niet absoluut. Als de patiënt een gevaar vormt voor zichzelf of derden kunnen medici het geheim doorbreken. Experts waarschuwen wel voor gezondheidsrisico’s als het beroepsgeheim uitgekleed wordt. Zo kunnen criminelen of psychiatrisch patiënten zorg gaan mijden uit vrees voor represailles.

Artsen zijn tegen

De artsenfederatie KNMG is tegen ontkleding van het medisch beroepsgeheim, meldt een woordvoerder. ,,Natuurlijk grijpt de zaak Thijs H. ook ons erg aan. De KNMG snapt ook dat de gedachte kan ontstaan dat een aanpassing van het medisch beroepsgeheim een oplossing is. Maar de vraag is welk probleem je daarmee oplost. Alleen als een patiënt in vertrouwen alles aan een arts durft te vertellen, kan een arts de patiënt optimale zorg bieden. Zo geldt omgekeerd dat als een patiënt zijn arts niet vertrouwt, hij zorgverleners zal mijden of informatie zal achterhouden die nu juist voor zijn behandeling essentieel is. Wanneer een arts zijn beroepsgeheim doorbreekt, zet hij zijn relatie met de patiënt onder spanning. Daarmee riskeert de arts dat de patiënt volledig uit zijn beeld verdwijnt en dat is ook niet in het belang van de veiligheid in de samenleving.”