Video: Grootste kolonie flamingo’s in Europese dierentuin presenteert zich in GaiaZOO

Print

Flamingo’s Gaiazoo 28-05-2019. Video: De Limburger

KERKRADE / Eygelshoven -

In de GaiaZOO hebben 330 flamingo’s hun nieuwe buitenverblijf bezet. Zo’n zestig volgen nog. Het gaat om de grootste kolonie in een Europese dierentuin.

De flamingo is een vogel die tot de verbeelding spreekt. Door zijn lengte van twee meter, door dat herkenbare roze vederkleed en natuurlijk door die paringsdans met staccato bewegingen. Volgens dierentuindirecteur Rob Huppertz is zelfs de flamenco ernaar vernoemd, maar dat wordt door deskundigen betwist.

Ruimte

Op deze druilerige dinsdagmorgen in mei staan liefst 330 flamingo’s in hun nieuwe, drieduizend vierkante meter grote buitenverblijf in GaiaZOO. Zeeën van ruimte - eigenlijk is het meer een reusachtige volière met enkele grote waterplassen - maar mooi dat ze hutje mutje op elkaar zitten.

Video: Grootste kolonie flamingo’s in Europese dierentuin presenteert zich in GaiaZOO
Foto: Luc Lodder

In het wild is dat een kwestie van safety in numbers. Eigenlijk doen ze alles collectief, zegt Huppertz. „Naar binnen, naar buiten. Je zult geen groepje van dertig zien dat zich afzondert. Ze gingen meteen collectief naar buiten toen dat kon. Heel anders dan eerder de gieren - die deden er twee dagen over.”

Moermans

Net als de meeste dieren in GaiaZoo kunnen de flamingo’s binnen zitten als zij dat willen. Maar de Nederlandse motregen van deze dag stoort allerminst, blij als ze zijn dat ze na weken binnenverblijf met provisorische vijver eindelijk met hun stengels in een grote waterplas staan. De kolonie is dinsdagmiddag al te bekijken. Donderdag 6 juni is het buitenverblijf helemaal afgebouwd.

De in gevangenschap geboren flamingo’s komen uit Walsrode, in de buurt van Hannover. Hun komst naar Kerkrade is te danken aan de zoon van grootaandeelhouder Marcel Moermans. Huppertz: „Wat je hier aan flamingo’s ziet begon veertig jaar geleden ooit bij Moermans. Wij hebben van de familie de mogelijkheid gekregen om de vogels hierheen te laten komen. Dit is de grootste kolonie in een Europese dierentuin.”

Video: Grootste kolonie flamingo’s in Europese dierentuin presenteert zich in GaiaZOO
Foto: Luc Lodder

Paringsdans

Tjerk ter Meulen, manager zoölogische zaken, legt uit dat de flamingo’s volgend jaar hoogstwaarschijnlijk weer gaan paren. „We hebben aan een kant van de vijver rivierklei aangebracht, waar ze hun nesten van bouwen. Voor flamingo’s zijn water, modder en zandbanken belangrijk.”

Voor het zover is, is GaiaZOO getuige van de spectaculaire paringsdans van de flamingo. Huppertz: „Een spannend moment. Wij hopen op nachwuchs. Publiek staat er met de neus bovenop.”

Homoseksueel

De flamingo kan zestig jaar worden en is niet strikt monogaam. Homoseksualiteit komt voor, net als bij gieren en pinguïns. Ter Meulen: „Mannenkoppels stelen wel eens een ei en broeden dat uit. Omdat het om een grote groep gaat, hopen we onderzoek te kunnen doen naar hun gedrag.”

Het buitenverblijf is van verschillende kanten te bezichtigen, onder meer vanaf het terras bij de Savanne Lodge. Ook de hadada ibis, de koereiger, de hamerkop en de knobbeleend zijn er thuis. Het buitenverblijf is op de groei gemaakt, zegt Huppertz. „In het wild zie je ze onder meer op Ibiza, in Spanje en bij Camarque in de Rhônedelta. Met de juiste voeding kunnen ze in dit klimaat prima gedijen.”

Video: Grootste kolonie flamingo’s in Europese dierentuin presenteert zich in GaiaZOO
Foto: Luc Lodder

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen