Hiddema niet voor Forum naar Eerste Kamer

Print
Hiddema niet voor Forum naar Eerste Kamer

Afbeelding: ANP

Tweede Kamerlid Theo Hiddema van Forum voor Democratie (FVD) is niet van plan over te stappen naar de Eerste Kamer.

Dat zou hij kunnen doen op basis van voorkeurstemmen, onder meer doordat maandag vrijwel de voltallige Statenfractie in Zuid-Holland op hem stemde.

„Omdat ze allemaal fan van me zijn”, zegt Hiddema. Maar de strafrechtadvocaat zegt het erg naar zijn zin te hebben in de Tweede Kamer, waar hij samen met partijleider Thierry Baudet de FVD-fractie vormt. Bovendien vindt hij dat zijn werk nog niet af is. „Ik zit hier om slimme ideetjes te proberen en falend beleid aan de kaak te stellen.”

Met een tweemansfractie gaat dat „nog niet zo efficiënt”, geeft Hiddema toe. „Maar als we hier terugkomen met twintig zetels en ik zit er ook bij, dan kan je wat teweegbrengen. Nou, dat wil ik gewoon meemaken. Ik wil hier oogsten.”

Lees ook: Coalitie opgelucht: slechts één partner nodig in Eerste Kamer

Het is volgens hem ook nooit de bedoeling geweest dat hij senator zou worden. „Ik was eervol lijstduwer.” Mogelijk hebben de voorkeurstemmen op Hiddema te maken met interne strubbelingen bij Forum. Lijsttrekker voor de senaat Henk Otten viel onlangs in ongenade bij het partijbestuur. Hij komt nog wel in de Eerste Kamer, maar niet als fractieleider. In Noord-Holland werd dissident Statenlid Robert Baljeu, tevens kandidaat-senator, uit de fractie gezet.

Baljeu is de nummer vijftien op de lijst voor de Eerste Kamer, maar maakte toch kans op een zetel omdat twee kandidaten boven hem ook in aanmerking komen voor een plek in het Europees Parlement. Wellicht wilden de Statenleden daar een stokje voor steken door op Hiddema te stemmen. Forum haalde evenwel geen dertien senaatszetels maar slechts twaalf, doordat de coalitiepartijen de stemmen strategisch verdeelden.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen