Expositie literair werk, aquarellen en tekeningen van Jan Hanlo in Museum Valkenburg

Print
Expositie literair werk, aquarellen en tekeningen van Jan Hanlo in Museum Valkenburg

Karin Eyck (vermoedelijk), ‘Portret Jan Hanlo’. Afbeelding: Jan van Tol/ FoTol, Maastricht.

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt -

Dichter en letterkundige Wiel Kusters opent zondag 16 juni een expositie gewijd aan Jan Hanlo in Museum Valkenburg. De tentoonstelling, die loopt tot en met 25 augustus, bestaat uit documenten, foto’s en teksten, afkomstig uit de collectie van het Literatuurmuseum in Den Haag en uit particuliere verzamelingen.

Op 16 juni is het vijftig jaar geleden dat de dichter Jan Hanlo overleed. Museum Valkenburg gedenkt Jan Hanlo gedenken met een expositie van zijn werk in de Jacques Vonkzaal. Afgelopen maanden heeft een werkgroep van Jan Hanlo-kenners met vertegenwoordigers van het museum de tentoonstelling voorbereid. Stukken uit de nalatenschap van Hanlo in het Literatuurmuseum in Den Haag zijn doorvorst en geselecteerd. Niet alleen zijn literaire werk is vertegenwoordigd, ook zullen er aquarellen en kindertekeningen van Jan Hanlo te zien zijn. Wiel Kusters noemt de expositie ‘een waardige hommage aan een groot en oorspronkelijk dichter’.

Van Bandung naar Valkenburg

Johannes Bernardus Maria Raphaël Hanlo (1912–1969) woonde een groot deel van zijn leven in Valkenburg. Hij werd in 1912 geboren in Bandung, het toenmalige Nederlands-Indië. Zijn vader was voorzitter van de Landraad in Bandung, zijn moeder dochter van een Deurnese arts. Nog in het jaar van zijn geboorte scheidden zijn ouders en kwam moeder met Jan terug naar Deurne. In 1927 namen ze hun intrek in Valkenburg. Jan werd als 15-jarige ingeschreven op het Sint Bernardinuscollege in Heerlen. Als scholier schreef hij al zijn eerste gedichten. Na het eindexamen volgde een studie M.O. Engels en in 1942 ging hij psychologie studeren in Amsterdam. Tot 1958 werkte Hanlo als leraar Engels aan Instituut Schoevers in Amsterdam. Door ziekte van zijn moeder besloot hij definitief naar Valkenburg terug te keren. Na haar overlijden bleef hij tot zijn dood in Valkenburg wonen, in het poortwachtershuisje van Geerlingshof in Strabeek.

Tragisch

Jan Hanlo kwam op een tragische manier om het leven. Op zaterdag 14 juni 1969 botste hij bij een inhaalmanoeuvre met zijn motor op de Rasberg in Berg en Terblijt op een landbouwtrekker. Hoewel zijn verwondingen leken mee te vallen, overleed hij twee dagen later in het ziekenhuis in Maastricht, slechts 57 jaar oud. Zijn biografie, geschreven door Hans Renders, verscheen in 1998 onder de titel Zo meen ik dat ook jij bent, ontleend aan een van zijn bekendste gedichten.

Plaquette

In 1997 besloten B en W van Valkenburg een hofje op de plek van het afgebroken poorthuisje waarin Jan Hanlo woonde, naar hem te vernoemen. Een Jan Hanlohof is er echter nooit gekomen. Omwonenden tekenden bezwaar aan tegen deze naamgeving nadat ze iets hadden vernomen over Hanlo’s liefde voor jonge jongens. Wel is vlak bij zijn vroegere woning een herdenkingsplaquette geplaatst. Bovendien bestaat sinds 2016 het Jan Hanlo Poëziepad: een wandelroute met gedichtenzuilen. De route voert van Chateau St. Gerlach in Houthem, via de plek waar Hanlo’s kleine portierswoning stond, naar het kerkhof in de Bosstraat in Broekhem, waar de dichter in de tweede rij begraven ligt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →