Rechtbank verbiedt motorclub Hells Angels

Print

Video: De Limburger

Motorclub Hells Angels wordt in Nederland verboden. Dat oordeelde de rechtbank in Utrecht woensdag in een civiele procedure.

Het Openbaar Ministerie wilde de Hells Angels in Nederland laten verbieden omdat de motorclub geweld zou “faciliteren en verheerlijken” en de rechtbank is het daarmee eens. Volgens de rechtbank heeft de motorclub een „geweldscultuur” die „kenmerkend en structureel” is en die de club kan worden aangerekend. De advocaten van de motorclub lieten direct na afloop weten dat hoger beroep „er zeker in zit”, maar het vonnis moet eerst nog besproken worden.

Lees ook: OM: ‘Verbod Hells Angels enige optie’

Een eerdere poging van het OM om de Hells Angels te laten verbieden, strandde tien jaar geleden.

Andere motorclubs

De strijd van justitie tegen andere motorclubs was recent succesvol. Het gerechtshof in Arnhem verbood Bandidos eind vorig jaar definitief. De uitspraak van het hof in Den Haag over Satudarah wordt half juni verwacht, maar de rechtbank in Den Haag heeft eerder tot een verbod besloten De rechtbank in Assen heeft zich eerder dit jaar over een verbod op motorclub No Surrender gebogen. Wanneer die uitspraak komt, is nog niet bekend.

Hells Angels werd in 1948 in de Verenigde Staten opgericht door vooral oud-militairen. Ongeveer veertig jaar geleden kwam de club officieel naar Nederland.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen