Rechtbank wijst ontneming van bijna 2,9 miljoen euro af

© Getty Images/iStockphoto

2,9 miljoen euro wilde het Openbaar Ministerie (OM) van Peter J. (56) uit Venlo. Dat geld zou hij hebben verdiend met de handel in grondstoffen voor drugslaboratoria. De rechtbank Limburg heeft een streep door die rekening gezet. Zij wees de kapitale ontnemingsvordering helemaal af.

Jos Emonts

De rechtbank legde J. wel vier jaar gevangenisstraf op voor het overtreden van de Opiumwet en het aansturen een criminele organisatie die handelde in chemicaliën voor synthetische drugs. Hij kreeg twee jaar strafkorting omdat het een oude zaak is.

Drugslaboratoria

Voor de rechters staat vast dat Peter J. in de eerste maanden van 2014 vanuit België grote hoeveelheden grondstoffen in transportbusjes naar Nederland liet vervoeren. De chemicaliën gingen rechtstreeks naar drugslaboratoria of naar opslagplaatsen van zijn afnemers in Limburg en Noord-Brabant.

„De verdachte heeft zich kennelijk enkel laten leiden door de wens in korte tijd veel geld te verdienen,” staat in het vonnis. Dat J. met die misdrijven zich ook daadwerkelijk met geld heeft verrijkt, heeft het OM onvoldoende aangetoond. Uit het dossier zou slechts blijken dat Peter J. de chemicaliën bestelde en de transporteurs de weg wees naar de afleveradressen.

2,9 miljoen

Het Openbaar Ministerie had berekend dat Peter J. bij een bedrijf in Luik voor bijna een half miljoen euro aan onder andere zoutzuur, zwavelzuur, methanol en aceton had besteld. De omzet zou zeven keer zo hoog zijn geweest. Na aftrek van kosten zou de Venlonaar 2,9 miljoen euro criminele winst hebben gemaakt, had de officier van justitie becijferd.

Peter J. beweerde voor de rechtbank dat hij niets heeft verdiend met de transporten. „Ik heb anderen willen helpen”. Zijn advocaat Marcel Heuvelmans vond dat een eventuele rekening niet aan J. geadresseerd moest worden maar aan de bedrijven EPC en RSI. Via hen liepen de aankopen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee