Vorming provinciebestuur: ook Partij voor de Dieren haakt af

Print
Vorming provinciebestuur: ook Partij voor de Dieren haakt af

Pascale Plusquin. Afbeelding: Peter Schols

Aan het rijtje partijen dat zich terugtrekt uit de onderhandelingen voor de vorming van een nieuw Limburgs provinciebestuur, is een vijfde partij toegevoegd: de Partij voor de Dieren.

Fractievoorzitter Pascale Plusquin heeft informateur Ger Koopmans laten weten de gesprekken te staken. Als reden voert Plusquin aan dat de partij alleen aan een ‘breed samengesteld college’ zou willen meewerken.

Lees ook: En toen stond ‘knetterrechts’ er alleen voor

Nu de progressieve partijen PvdA, D66, GroenLinks en SP allemaal een ‘nee’ hebben verkocht aan Koopmans, is zo’n brede samenwerking niet meer mogelijk. In praktijk blijft immers aan de onderhandelingstafel vooral een centrum-rechts blok over: CDA, VVD, Forum voor Democratie en de PVV.

Moeizaam

De vorming van een nieuwe coalitie verloopt in Limburg moeizaam. CDA’er Koopmans stuurde daarom aan op een zogeheten extraparlementair college: een provinciebestuur dat niet door een vaste coalitie gedragen wordt, maar dat steeds wisselende meerderheden zoekt. PvdA, D66 en GroenLinks lieten eerder deze week weten dat niet te zien zitten, uit angst dat het in praktijk toch gewoon een ‘rechts college’ zou worden. De Partij voor de Dieren zag aanvankelijk wel heil in een dergelijke regeringsconstructie, die volgens Plusquin „goed voor de Limburgse democratie” zou zijn.

„Nu die mogelijkheid lijkt te zijn afgesloten zullen VVD, Forum voor Democratie, PVV en het CDA er eerst samen moeten proberen uit te komen”, aldus Plusquin. De Partij voor de Dieren heeft in Provinciale Staten twee zetels.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen