VN-baas Guterres onderscheiden met de prestigieuze Karlspreis

Print
VN-baas Guterres onderscheiden met de prestigieuze Karlspreis

António Guterres Afbeelding: REUTERS

António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties heeft onder grote internationale belangstelling in de kroningszaal van het stadhuis in Aken, de Karelsprijs 2019 in ontvangst genomen.

De voormalig premier van Portugal is volgens de toekenners van de prestigieuze prijs een eminente voorvechter van het Europese samenlevingsmodel, in een tijd waarin de universele rechten en democratische principes in toenemende mate onder druk zijn komen te staan. Guterres is sinds januari 2017 secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

De prijsuitreiking is traditioneel op Hemelvaartsdag. De Karlspreis wordt sinds 1950 toegekend aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de Europese eenheid. Vorig jaar ging de eer naar de Franse president Emmanuel Macron. Nederlandse winnaars waren toenmalig koningin Beatrix (1996) en toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Joseph Luns (1967).

De prijswinnaar ontvang een oorkonde en een medaille. Aan de ene kant het oudste Akense stadszegel uit de twaalfde eeuw met een tronende Karel de Grote. Aan de andere kant een inscriptie voor de prijsdrager.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen