NPO opent inschrijving gaststeden Eurovisie Songfestival

Print
NPO opent inschrijving gaststeden Eurovisie Songfestival

Afbeelding: ANP

Ruim een week nadat Duncan Laurence het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv heeft gewonnen, kunnen geïnteresseerde gaststeden zich vanaf woensdag officieel aanmelden bij de organisatie voor de editie van 2020.

De organisatie wordt een samenwerking tussen NPO, AVROTROS en NOS, in coproductie met de EBU (European Broadcast Union).

Lees ook: Missie Songfestival in Maastricht: ‘We moeten vooral met één mond spreken’

,,Eén van de belangrijkste succesfactoren voor een geslaagd Eurovisie Songfestival is de gaststad’’, laat de NPO weten. ,,De komende weken geeft de organisatie ‘ESC2020 The Netherlands’ steden en regio’s de gelegenheid om zich aan te bieden. De criteria waaraan een gaststad en een locatie moeten voldoen, moeten nog officieel in kaart gebracht worden.’’

Selectie

Het selectieproces van de gaststad gaat dan volgende maand echt beginnen. In de eerste helft van juni ontvangen alle steden en regio’s die interesse hebben getoond van de organisatie het document met daarin de criteria waaraan een gaststad moet voldoen om het Eurovisie Songfestival 2020 te verwelkomen. Op basis hiervan wordt steden en regio’s gevraagd een zogenaamd bid book in te dienen: een schriftelijk overzicht wat men allemaal te bieden heeft.

Tot half juli hebben de steden en regio’s vervolgens de mogelijkheid om dit bid book in te dienen bij de organisatie van het Eurovisie Songfestival 2020. ,,De definitieve selectie voor een Nederlandse gaststad voor het Eurovisie Songfestival 2020 vindt zo spoedig mogelijk daarna plaats’’, aldus de NPO.

Lees ook: Songfestival in Nederland: ‘In 1980 ging het nog alleen om de liedjes’

Nederland was vier keer eerder gastland voor het Eurovisie Songfestival. In 1958 vonden de festiviteiten in Hilversum plaats, Amsterdam was in 1970 aan de beurt. Tijdens de laatste twee Songfestivals in Nederland (1976 en 1980) was Den Haag de organiserende stad.