Jonge ooievaars even van het nest voor ringen

Vogelwachter Leo Daanen onderzoekt de drie jonge ooievaars in Gennep. © Jos Gröniger

Voor het gros van de aanwezigen en de vrijwilligers van Vogelwacht De Maasheggen is het ooievaarsringen in Niersstad Gennep een routineklusje geworden. De hoofdrolspelers van het vertederende schouwspel, de jonge klepperaars, ondergaan de gebeurtenis als het lijdend voorwerp. Woensdagmiddag werden de drie in leven gebleven ooievaarsjongen uitvoerig onderzocht en geringd.

Jos Gröniger

Dat karwei wordt jaarlijks verzorgd door Leo Daanen van vogelwacht De Maasduinen uit Beugen. Nadat de jongen met een hoogwerker uit het nest op het stadhuis gehaald worden en in een blauwe shopper van Ikea afdalen naar de Markt kunnen de vogels voor het eerst live aanschouwd worden. Via de livecam van BeleefdeLente.nl laten de jongen en hum ouders zich dag en nacht filmen maar onder de drukte op De Markt houden zij zich angstvallig stil. Dat was ook woensdag het geval. In een kring met de leden van de jeugdgroep De Groentjes van IVN Maas en Niers uit Gennep ondergingen de (volgens Daanen) op 25 april geboren jongen de controles. De drie ooievaartjes wogen 2.680, 2.890 en 2.790 gram en waren in goede gezondheid. Na de check up werden zij weer in hun nest gezet, terwijl de ouders vanuit de lucht surveillerend rondvlogen. Het duurt nog enige weken voordat de jonge ooievaars de eerste vliegbewegingen maken.

In het nest op het stadhuis in Gennep werden door de ooievaars eind april vijf eieren gelegd. Aanvankelijk waren er vijf jonge ooievaars. De zwakste (kleinste jongen) overleden enkele weken geleden en werden uit het nest geworpen. Zij werden door de vogelwacht begraven in het Niersdal. Naast het nest op het stadhuis wordt sinds enkele jaren ook op een nest in Ven-Zelderheide gebroed. De drie geboren ooievaars werden maandag geringd. Op een bewoond nest in Ottersum werden geen eieren gelegd.