Kaasschaaf

Geen duidelijkheid over subsidiekorting Venlo

Print
Geen duidelijkheid over subsidiekorting Venlo

Afbeelding: ANP XTRA

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Het blijft onduidelijk of instellingen en verenigingen op het gebied van sport en cultuur in Venlo volgend jaar een subsidiekorting van 2,5 procent voor hun kiezen krijgen.

Dat bleek donderdagnacht tijdens de raadsvergadering. Wethouder Marij Pollux (GroenLinks) zegde toe haar uiterste best te zullen doen, zodat ze de kaasschaaf niet hoeft te hanteren. Garanties kon en wilde ze echter niet geven. Ze voegde toe dat ze tevens zal onderzoeken of de bezuiniging op sport en cultuur volgend jaar helemaal van tafel kan, maar wederom zonder keiharde beloftes te doen.

Bezuiniging

In de meerjarenbegroting heeft de gemeente er rekening mee gehouden dat de bezuiniging in 2020 444.000 euro oplevert, oplopend naar 871.000 euro in 2022. Het enige wat wethouder Pollux wél met kon beloven, is dat de subsidieregels veranderen. Die worden in overleg met verenigingen en instellingen opgesteld en volgend jaar in nieuw beleid vervat. Meer dan in het verleden zal vanaf 2021 het principe gelden: voor wat hoort wat. Zonder maatschappelijke tegenprestatie wordt de kans op subsidie klein.

De oppositie, onder aanvoering van Frans Aerts (D66), sprak schande van de gang van zaken. Hij wees erop dat bijna elke partij de voorgenomen bezuiniging een slechte zaak vond. Terecht, aldus Aerts, omdat de verenigingen en instellingen pas eind dit jaar weten wat ze volgend jaar te besteden hebben. Gezamenlijk hadden de partijen de bezuinigingsmaatregel voor 2020 kunnen schrappen, maar dat gebeurde niet. De toorn richtte zich met name op PvdA-fractievoorzitter Hay Janssen.

Afbreken

Die fulmineerde aanvankelijk dat de kaasschaaf niet wenselijk is. „We weten niet wat we afbreken.” Uiteindelijk stemde Janssen echter niet mee met de oppositie, zodat de onzekerheid voortduurt. Hij beloofde wel dat de PvdA ervoor zal zorgen dat de bezuiniging niet doorgevoerd wordt als het de wethouder niet lukt. De oppositie besloot uit ‘wraak’ tegen de hele kadernota te stemmen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen