Riviercruiser verpletterde rondvaartboot Donau, weinig hoop voor 21 vermisten

Print
Riviercruiser verpletterde rondvaartboot Donau, weinig hoop voor 21 vermisten

Reddingswerkers zoeken op de Donau naar slachtoffers. Afbeelding: AD/EPA

In Hongarije zijn zeker zeven mensen om het leven gekomen nadat gisteravond een rondvaartboot was gekapseisd en daarna gezonken. Er worden nog 19 toeristen en ook twee bemanningsleden vermist. Voor hun levens wordt gevreesd. De slachtoffers zijn voornamelijk toeristen uit Zuid-Korea.

Het ongeluk gebeurde rond kwart over negen op de rivier de Donau in de hoofdstad Boedapest bij de Margitbrug, ter hoogte van het parlementsgebouw. Op webcambeelden is te zien dat de 27 meter lange rondvaartboot - een stipje op de video - wordt geraakt door de veel grotere cruiseboot. Beide schepen varen naar het noorden. Vlak voor de doorgangen onder de Margitbrug wijkt de rondvaartboot af van zijn koers en komt zo van rechts voor het opstomende cruiseschip. Het kleinste schip kapseist. De rondvaartboot zou in zeven seconden zijn gezonken, aldus politiewoordvoerder kolonel Adrian Pal tijdens een persconferentie. Hij kan niet bevestigden of er nog altijd mensen opgesloten zitten in de rondvaartboot. Wel is inmiddels een strafrechtelijk onderzoek gestart naar het ongeluk. Beide kapiteins zouden een lange staat van dienst hebben bij hun werkgevers en zeer ervaren zijn op de Donau.

Inmiddels heeft cruiseschip-operator Viking bevestigd dat een van zijn schepen bij een aanvaring betrokken was. Niemand aan boord raakte gewond, er werden geen verdere details gegeven. Of het schip, dat 135 meter lang is en tot 190 passagiers kan herbergen in 95 luxe hutten, na de botsing is doorgevaren is niet duidelijk. Later zou het in een dok hebben aangemeerd, meldt de Zwitserse krant Blick. Het zou gaan om de ‘Viking Sigyn’ die net in de vaart is en Basel als thuishaven heeft. Operator Viking heeft dit niet bevestigd. Het was op het moment van de botsing slecht weer met veel wind en harde regen.

Onderkoeling

Volgens een woordvoerder van de Hongaarse ambulancedienst is er minimale hoop nog overlevenden te vinden. “Als woordvoerder wil ik niet zeggen dat er geen hoop is maar ik denk dat er heel weinig kans is nog overlevenden te vinden”, aldus Pal Gyorfi vanochtend op de Hongaarse televisie.

Een aantal mensen werd levend uit de sterk stromende en druk bevaren rivier gehaald. Volgens de Hongaarse website Index.hu werd een drenkeling gevonden bij de Petofibrug, ongeveer drie kilometer van de plaats van het ongeluk. De temperatuur van het water is 10-12 graden. Alle geredde opvarenden hebben onderkoelingsverschijnselen, maar maken het naar omstandigheden goed. Er waren vermoedelijk 33 passagiers en 2 bemanningsleden aan boord van het schip. De oudste toerist was een 72-jarige man, de jongste een meisje van zes.

Een grote reddingsoperatie is op gang gekomen, die waarschijnlijk de hele dag gaat duren. Andere boten hielpen daarbij in de duisternis door met hun lichten naar overlevende te zoeken op de plaats waar de boot is gezonken. Duikers zoeken vanochtend met behulp van radars verder naar de vermisten, maar hun werk wordt bemoeilijkt door het hoge waterpeil en de sterke stroming van de Donau. Dat is veroorzaakt door de hevige regenval de afgelopen weken.

‘Very Good Tours’

Volgens een woordvoerder van het rondvaartbedrijf is de ‘dubbeldekker’ die vaart onder de naam ‘Hableany’ (Zeemeermin) gezonken. Het is een van de kleinste schepen in de bijbehorende vloot en wordt ingezet voor toeristische rondreizen, georganiseerd door VeryGoodTours.com. De reisorganisatie maakt gebruik van de rederij The Panorama Deck boating company. De Koreanen waren allemaal bezig met een rondreis van een week door Oost-Europa met bezoeken aan Kroatië, Slovenië, Tsjechië en Hongarije. Aan het einde van de trip was er onder meer een afsluitende avondrondvaart van een uur op de Donau. De groep zou 1 juni weer naar huis vliegen.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft ,,alle diplomatieke middelen” ingezet om te helpen bij de ramp. Volgens Zuid-Koreaanse media zouden duikers van de marine en de kustwacht naar Boedapest worden gestuurd om te assisteren bij het zoeken naar slachtoffers. President Moon bood de nabestaanden van de slachtoffers zijn diepste medeleven aan. Zuid-Koreaanse diplomaten in Hongarije hebben inmiddels geïnformeerd waarom de opvarenden geen reddingsvesten droegen op de Donau. „Het is geen gebruik dat op rondvaartboten op de Donau reddingsvesten worden gedragen”, luidde het Hongaarse antwoord.

Volgens de rederij waren er geen problemen bekend met het in 1949 gebouwde schip en was deze onlangs nog gecontroleerd, aldus woordvoerder Mihaly Toth. Op het schip is plek voor zestig man. Boedapest trekt de laatste jaren recordaantallen toeristen uit Azië en het Midden-Oosten vanwege goedkope vluchten en veel Europese geschiedenis binnen handbereik. Het vliegveld van Boedapest registreerde vorig jaar een record van 14,9 miljoen passagiers, een stijging van 13 procent vergeleken met het jaar ervoor.

Grote ongelukken op Europese rivieren gelukkig zeldzaamheid

Het zinken van een rondvaartboot is een zeldzaamheid in Europa. De afgelopen 25 jaar waren er niettemin een aantal ongelukken op verschillende rivieren, vooral in Rusland.

Meest dodelijk was het zinken van het Russische passagiersschip ‘Bulgaria’ op de Wolga. Het schip kwam op 10 juli 2011 in een storm terecht. Er waren 208 mensen aan boord, 122 verdronken. Het overbeladen schip zonk in enkele minuten. Andere ongelukken:

Juni 2018: elf opvarenden van een catamaran komen om als het schip op de Wolga bij Wolgograd tegen een vrachtschip vaart. Vijf opvarenden worden gered.

Juli 2011: een plezierjacht zinkt na een aanvaring met een aak op de rivier Moskva, twee doden en zes vermisten.

September 2005: tenminste acht doden nadat een overbeladen schip kapseist op de Jenisej, een rivier in Siberië.

Mei 2000: zes Noren verdrinken na een botsing van hun vrachtschip met een containerschip op de Taag in Portugal.

Juni 2000: een schuit met 36 opvarenden in plaats van het toegestane maximum van 12 slaat om op de rivier Yonne in het midden van Frankrijk. Drie doden.

Oktober 1996: acht Slowaakse bemanningsleden van een duwboot komen om als die tegen een dam bij een elektriciteitscentrale nabij Wenen vaart.