Zorg voor patiënten met psychoses is ondermaats

Print
Zorg voor patiënten met psychoses is ondermaats

Foto ter illustratie. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Circa 75.000 Nederlandse patiënten met psychoses krijgen niet de zorg die ze volgens specialisten nodig hebben, meldt de Volkskrant.

De landelijke richtlijn schrijft voor dat deze mensen, bij wie het contact met de werkelijkheid vervaagt, veel baat kunnen hebben bij psychotherapie. Toch krijgt driekwart van de in totaal bijna 100 duizend psychotische patiënten die therapie niet. Ook medicatie wordt niet altijd volgens de voorgeschreven richtlijnen verstrekt.

Te weinig behandelaars

Dat staat in het rapport Praten naast pillen, dat vrijdag wordt gepubliceerd door de Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën (VGCt). Negentien GGZ-instellingen vulden vragenlijsten in over de behandeling van 24 duizend (thuiswonende) patiënten met psychotische stoornissen. Van hen blijkt 70 tot 75 procent in de afgelopen drie jaar geen psychotherapie voor psychoses te hebben gekregen.

De belangrijkste reden is dat er te weinig behandelaars zijn. De psychologen die er wel zijn, laten zich vaak afschrikken door de complexe problemen waar de patiënten mee kampen en denken dat er bij deze groep weinig winst te behalen valt.