BRAND BIER

Nieuwe microbrouwerij Brand proeftuin voor speciale brouwsels

Print
Nieuwe microbrouwerij Brand proeftuin voor speciale brouwsels

Illustratie van het nieuwe proeflokaal in de oude pastorie, met rechts ernaast de nieuwbouw voor de microbrouwerij Afbeelding: Brand/HEINEKEN

WIJLRE -

Een microbrouwerij, kraamkamer voor nieuwe speciaalbieren. Brand in Wijlre, de oudste bierbrouwer van Nederland, breidt uit. Het merk biedt ruimte aan het experiment en bouwt meteen ook de oude pastorie om tot proef- en belevingslokaal.

Sneller en flexibeler meer bieren ontwikkelen en brouwen. ‘Limited ­Editions’, in beginsel van twintig hectoliter. Brand en moederconcern Heineken haken met een substantiële investering in op de zogeheten Craft Beer-revolutie.

Nederland heeft sinds enkele jaren te maken met een invasie van ‘gekke’ biertjes. De populariteit van de craftbrouwer – klein, traditioneel en onafhankelijk – is fors toegenomen. Zo sterk zelfs, dat de gevestigde brouwers niet meer kunnen achterblijven.

Thuisbrouwers

Brand kent al enkele jaren de wedstrijd voor thuisbrouwers. De winnaar mag samen met de meesterbrouwers een brouwsel maken, gebaseerd op de winnende receptuur. Voldoet het aan de kwaliteitseisen, dan wordt het bier door Brand op de markt gebracht. Van achtertuin tot winkelschap als het ware.

De bouw van een microbrouwerij, moet de slag- en slaagkracht op de biermarkt verder vergroten. Brand en Heineken gaan daarbij gebruikmaken van de ideeën, kennis, kunde en het ambacht uit het eigen professionele netwerk van brouwmeesters.

„Brand is eigenlijk de speciaalbierbrouwer in ons portfolio”, zegt Anouk Litjens van Heineken. „Met de microbrouwerij kunnen wij straks veel sneller schakelen. Kleine probeersels maken ook voor speciale doelgroepen. Van mensen die pils, blond- of een witbier drinken tot degenen met de meest uitgesproken smaak.”

Uitdaging

Michel Bormans (45), oud-brouwmeester bij Brand, gaat leiding geven aan de microbrouwerij. Hij spreekt van een mooie uitdaging. „Brand is de kleinste onder de grote brouwerijen, maar te groot om proefbrouwsels te maken. Vandaar deze investering in een langgekoesterde wens.”

Bormans gaat per keer twintig hectoliter brouwen. Tweeduizend liter, omgerekend tienduizend glazen. Smaakt zo’n probeersel naar meer, dan zou Brand of een van de andere aan het Heineken-concern verbonden brouwerijen het op grote schaal kunnen gaan maken. Bormans denkt drie brouwsels per week te kunnen creëren. De microbrouwerij verrijst tussen de oude pastorie en het oude brouwhuis. Eind dit jaar, als de installatie is ingeregeld en getest, gaat het productieproces van start.

Huiselijk

De oude pastorie, die de laatste jaren vooral werd gebruikt als opslag, wordt omgetoverd tot proeflokaal. De gelegenheid krijgt een huiselijk karakter, straalt gastvrijheid uit, krijgt een doorkijk naar de microbrouwerij en is het vertrekpunt voor rondleidingen. „Het huidige proeflokaal is gevestigd in een kelder en ligt ongunstig. Het nieuwe ligt aan de straatkant en moet voor meer beleving zorgen”, zegt Anouk Litjens. „Hier kun je straks de liefde voor het vak proeven.”

Het proeflokaal krijgt een bar, een terras en demonstratieruimte. „We willen hier het gevoel van Brand overbrengen op de gasten en consumenten. Je kunt hier straks altijd iets bijzonders proeven uit de tap of de fles. We willen laten zien wat we in huis hebben.”

De opening van het proeflokaal is gepland in oktober. Hoeveel Heineken investeert wil het concern niet prijsgeven. Naar verluidt gaat het in totaal om enkele miljoenen euro’s.

INFO

Craft Beer-revolutie

Craft Beer. De revolutie van de ambachtelijke bieren. Het fenomeen komt overwaaien uit Amerika. Het begint in 1978. Het jaar waarin president Carter een wet ondertekent die het verbod op thuisbrouwen opheft. Honderden bierliefhebber gaan aan de slag, geïnspireerd door de ‘nieuwe smaken’ die ze door de importbieren hebben leren kennen. Een enkeling maakt er zijn beroep van. Begin deze eeuw neemt de populariteit razend snel toe. Elke dag openen wel twee brouwerijen hun deuren in Amerika. Was het in het begin vooral pils dat werd gebrouwen, inmiddels hebben duizenden enthousiastelingen de bierstijlen en smaken van weleer ontdekt of hebben ze nieuwe tot leven gewekt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee