Zorggroep Adelante vreest de komende jaren enorme tekorten aan personeel

Print
Zorggroep Adelante vreest de komende jaren enorme tekorten aan personeel

Adelante vreest tekort personeel. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Maastricht / Itteren / Sittard / Hoensbroek / Houthem / Heerlen -

Adelante vreest de komende jaren tekorten in zorgpersoneel. Want er zijn te weinig jonge mensen die instromen, terwijl het aantal cliënten, met name door de vergrijzing, toeneemt.

Zorggroep Adelante hoopt het tij onder meer te keren door meer technische hulpmiddelen bij het revalideren in te zetten.

Bestuursvoorzitter Henri Plagge: ,,Nu valt het nog mee voor Adelante maar de demografie is zodanig dat we hier de komende jaren enorme tekorten aan jonge mensen krijgen. We moeten in de toekomst antwoorden vinden hoe we zaken anders kunnen doen.”

Lees ook: Revalidatie in Hoensbroek: een begrip in Limburg en ver daarbuiten

Ambulant

Net als in de hele gezondheidszorg gebeurt er bij Adelante, dat dit jaar een halve eeuw bestaat, steeds meer ambulant. ,,Dat past ook heel erg bij de revalidatievisie. Zo veel mogelijk vanuit huis, als het kan natuurlijk.”

Er worden veel minder cliënten opgenomen en de opnameduur is vaak korter dan vroeger. ,,Alles is erop gericht in je eigen omgeving te revalideren. Daarom werken wij ook in de ziekenhuizen in de regio.”

Kinderen

Het aantal bedden in de volwassenenrevalidatie is met bijna een derde afgebouwd. ,,We hebben er nu honderd, dat waren er tien jaar geleden nog 130.” Voor kinderen, locatie Houthem, is het klinische deel al helemaal klein, zegt hij. Daarvoor zijn veertien bedden, waarvan de helft intensieve kindverpleging en de andere helft kinderrevalidatie. ,,Voor kinderen is het natuurlijk nog belangrijker in de eigen omgeving te worden verzorgd. Voor behandeling kunnen ze dan overdag naar ons toe komen.”

Gekrompen

Het afgelopen jaar is de organisatie, die rond de 1200 medewerkers telt, binnen de staf en het management met 35 fte’s flink gekrompen, vertelt Plagge. De cliënt heeft er niets van gemerkt, benadrukt hij, want op het zorgpersoneel is niet bezuinigd. De afslanking was nodig want de bekostiging van de revalidatiezorg is na 2015 behoorlijk veranderd, omdat de landelijke overheid taken heeft overgeheveld naar gemeenten, die daar op bezuinigden. ,,We hebben nu ook te maken met meer partijen waarmee we contractafspraken moeten maken. Er zijn meer financiers. De bureaucratie is alleen maar gegroeid. Vroeger was het simpeler.”

De vergoedingen zijn ook niet toegesneden op het feit dat er tegenwoordig veel meer ambulant gebeurt. ,,De tariefsystemen moeten worden aangepast. Daar wordt nu landelijk overleg over gevoerd.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen