Landgraafse scouting Pius XII verzet bergen afval tijdens Pinkpop

Print
Landgraafse scouting Pius XII verzet bergen afval tijdens Pinkpop

Sjaak (links) en Armand genieten voor de klus begint nog even van hun welverdiende rust op Camping C, van Colmont. Afbeelding: VIA Limburg

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Heerlen / Hoensbroek / Kerkrade / Eygelshoven / Brunssum / Nuth / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen -

Pinkpop staat weer voor de deur. Waar veel mensen niet bij stil staan is dat deze drie festivaldagen ieder jaar een gigantische hoop afval oplevert. Scouting Pius XII is inmiddels gespecialiseerd in het opruimen van de rommel.

Niet alleen Pinkpop heeft dit jaar jubileum. Armand Ledoux (61) van de Landgraafse scouting Pius XII gaat dit jaar voor de dertigste keer op rij naar Pinkpop. Niet om naar zijn favoriete band te luisteren, maar om te zorgen dat de festivalgangers niet omkomen in de puinhoop. Met een team vrijwilligers bereidt Armand alles tot in de puntjes voor. Sjaak Reumkens (68), die overigens opmerkelijk veel gelijkenissen met Jan Smeets vertoont, is één van de diehard vrijwilligers.

Beginjaren

“De scouting werd dertig jaar geleden gevraagd om Pinkpop schoon te maken”, trapt Armand af, “Jan Smeets wilde het schoonste festival van Europa zijn en vroeg ons om die operatie te coördineren.” Dat ging er dertig jaar geleden iets anders aan toe dan tegenwoordig. “Met een grote rolcontainer reden we langs de kliko’s die overal op het terrein stonden en kiepten deze leeg. Dat lijkt een simpele klus, maar destijds was de draf- en renbaan niet verhard. We liepen dus door het mulle zand.”

Evaluatie

Al snel werd duidelijk dat de zaken anders moesten worden aangepakt. “Alleen al omdat we met dertig personen rommel van 60.000 mensen moesten opruimen. Het was ondoenlijk.” In de loop der jaren heeft het team zich gespecialiseerd in de operatie. “Wat zo mooi is”, vertelt Sjaak, “Jan heeft altijd naar ons geluisterd. Ieder jaar maken we een samenvatting en vervolgens evalueren we.” De meeste ideeën worden dan ook overgenomen. Zoals de actie met de plastic bekers. “In het eerste jaar kregen mensen bij inlevering van 100 bekers vijf euro.” Ondanks dat het 1,2 miljoen bekers opleverde, hadden de mannen er toch problemen mee. “Ouders gaven kinderen de opdracht die bekers op te halen om zo geld te verdienen aan Pinkpop. Dat kan niet de bedoeling zijn.” En dus werd de vijf euro vervangen door consumptiebonnen en kwam er een einde aan de kinderarbeid.

Minder rommel

Tijdens de vele evaluaties zijn Armand en Sjaak ook wel eens naar Lowlands geweest. “Puur om te kijken hoe andere festivals de afvalproblematiek aanpakten.” In plaats van naar bands te kijken, staarden de afvaldeskundigen naar prullenbakken. En wat viel ze op? “Dat mensen graag aan tafels willen eten, dat hebben we gelijk ingevoerd op Pinkpop.” En leveren al die evaluaties ook het gewenste doel op: minder afval. “Mensen maken minder rommel dan vroeger”, vertelt Armand. “In de beginjaren lieten mensen wel eens bewust rommel op de grond vallen met de mededeling ‘Oprapen, daar ben je toch voor?’ Dat gebeurt niet meer, mensen helpen ons, omdat ze niet in de rommel willen zitten.”

Enorme klus

Inmiddels tikt het aantal vrijwilligers de 300 bijna aan. Scouts helpen scouts, dus zijn bevriende verenigingen gevraagd te helpen. “Maar niet iedereen mag meehelpen”, vertelt Sjaak streng, “je hebt natuurlijk mensen die denken zo gratis naar binnen te kunnen. Dat is niet de bedoeling, misbruik wordt bestraft.” Hebben de heren zelf niet toch eens stiekem gekeken? “Nee”, zegt Armand maar we hebben wel eens voorafgaand aan het festival gevoetbald met The Red Hot Chilli Peppers”, lacht hij.

Schoonmaakbedrijf Pius XII staat weer voor een grote klus. “We krijgen er ook veel voor terug. Ons scoutinggebouw is grotendeels te danken aan Pinkpop”, weet Armand. “Maar we zijn inmiddels zo betrokken met het festival. Ik zou het niet willen missen.” Mocht je op Pinkpop de opruimers tegenkomen? Geef ze dan naast je plastic bekertje eens een complimentje.

Volg alles over Pinkpop

> delimburger.nl/pinkpop