Nederweertenaar al een kwart eeuw ‘de koning van het Pinkpoppodium’

Print
Nederweertenaar al een kwart eeuw ‘de koning van het Pinkpoppodium’

Stagemanager Jules Thijssen heeft deze Pinkpopeditie ook een eigen feestje te vieren. Hij zwaait al 25 jaar de scepter over de bühne. Afbeelding: John Peters

Ospel / Leveroy / Nederweert / Nederweert Eind / Ospeldijk -

Hij zwaait al 25 jaar de scepter over de bühne. Stagemanager Jules Thijssen (65) is de spin in het web op het podium van Pinkpop.

Pinkpop zonder Jules Thijssen is als het festival zonder het overbekende poppetje in het roze jurkje. Voor de stagemanager uit Nederweert heeft de jubileumeditie persoonlijk ook een feestelijk tintje: hij zwaait al 25 jaar de scepter over de bühne. Jules Thijssen is naast Mister Pinkpop zelf een van de twee men in black die het pinksterweekend in Landgraaf de dienst uit maken.

Net als Jan Smeets gaat hij altijd in het zwart gekleed en met zijn opvallende outfit zou Thijssen zo weggelopen kunnen zijn uit een metalband. Bandana, grote opvallende bril, kniebroek, zware kistjes aan de voeten en aan zijn riem en op de borst een mobiele telefoon en walkietalkies. Het oogt imposant.

Piraat

Toch is Thijssen allesbehalve streng. Hij is de vriendelijkheid zelve. De Molukse ‘piraat’ is in de rock-’n-rollwereld uitgegroeid tot de koning van het podium en nagenoeg net zo bekend als de artiesten die het publiek vermaken. Meer dan driehonderd dagen per jaar is hij voor de Production Factory uit Arnhem op pad. Concerten, festivals, televisieshows, grote beurzen. Overal waar het bedrijf een bijdrage kan leveren aan de logistieke organisatie, duikt Jules Thijssen op.

Thuis in Nederweert treffen we in het strakke interieur - hoe kan het ook anders? - veel zwartgekleurde meubels aan. Het lijkt of hij een moment eerder van de bühne is gestapt. „Ik draag deze kleren nu eenmaal graag. Ja, in Nederweert loop ik ook zo over straat. Dit is hoe de mensen mij kennen. Ik voel me er gewoon heel prettig bij.”

The eagle has landed

In de aanloop naar Pinkpop is hij bijna veertien dagen in Landgraaf met meer dan honderd mensen die voor het productiebedrijf werken. Met Jan Smeets heeft hij in de loop der tijd een bijzondere band opgebouwd.

„Als Jan elke dag door de poort van Megaland rijdt en komt kijken hoe de opbouw vordert, klinkt het steevast the eagle has landed door de walkietalkie. Dan weet iedereen dat alertheid op zijn plaats is. Liggen houtjes onder de stalen kratten op het asfalt? Staan er geen wagens op het gras? Jan ontgaat niets. Hij heeft oog voor elk detail. Als Jan het openingswoord op de bühne houdt, begeleid ik hem naar het midden van het podium. Dat is elk jaar een heilig moment. Dan kijken we naar de mensenmassa op het veld. Kippenvel! Ja, ik zorg wel een beetje voor hem. Hij moet er piekfijn uit zien als hij het publiek toespreekt. Tot voor een paar jaar reed hij op de fiets over het festival. Dan let ik op dat niet het elastiekje nog om zijn broekspijp zit, ik klop het stof van zijn schouders. En dan krijgt hij een Fisherman’s Friend van mij. Zo doen we dat al jaren. Ik kan Pinkpop niet loslaten. Het is een deel van mij.”