SPOLT-bestuurder Gérard Zeegers voelt zich als een vis in het water

Print
SPOLT-bestuurder Gérard Zeegers voelt zich als een vis in het water

Gérard Zeegers deelt zijn kennis met passie. Afbeelding: Pieter Knippenberg

Heythuysen -

Gérard Zeegers, gestart in november 2017 als bestuurder van scholenkoepel SPOLT, heeft zijn eerste complete schooljaar er bijna opzitten. Tijd voor een gesprek met deze bevlogen onderwijsman die iedere werkdag vanuit het Brabantse Boxmeer naar het bestuurskantoor van SPOLT in Heythuysen afreist om zijn kennis, ervaring en passie in te zetten voor het primair onderwijs in het Leudal- en Thornerkwartier.

SPOLT telt 14 basisscholen en één school voor speciaal onderwijs en verzorgt onderwijs aan 2300 kinderen.

Pratend met SPOLT-bestuurder Gérard Zeegers passeren in een uurtje heel wat thema’s de revue. Onderwerpen die met elkaar gemeen hebben dat ze nagenoeg allemaal met onderwijs te maken hebben, variërend van zijn visie op onderwijs tot de politieke besluitvorming rondom de nieuwe basisschool voor Neeritter, Hunsel en Ittervoort.

De geboren Brabander startte zijn carrière in het onderwijs in 1984 als onderwijzer aan een basisschool. Zijn ambitie reikte verder en hij solliciteerde met succes naar de functie van directeur van OBS de Bonckert in Boxmeer. Na een aantal jaren voelde hij dat hij toe was aan een nieuwe uitdaging. Gérard Zeegers: “Mijn vrouw stimuleerde mijn wens voor een carrièreswitch. Ze zei dat ze na mijn pensionering graag met een man op een terrasje wilde zitten die kennis en passie was blijven koppelen. Dat laatste stond enigszins onder druk. In een zaterdagmorgeneditie van De Volkskrant zag ik een oproep voor een nieuwe SPOLT-bestuurder. De professionaliteit van de organisatie, de aandacht voor onderwijskundige vernieuwing en de profielschets van de gevraagde bestuurder spraken mij enorm aan. Ik solliciteerde en na een aantal goede gesprekken met de Raad van Toezicht van SPOLT werd mijn benoeming een feit. Zodoende verplaatste ik mijn werkterrein naar Limburg.”

Zijn fietsvrienden waarmee hij iedere zondag door de natuur rijdt, verklaarden hem aanvankelijk voor gek. „Intussen heb ik ze wel kunnen overtuigen dat mijn bewuste keuze voor SPOLT, waar ik in november 2017 begonnen ben, een hele goede is geweest”, gaat Zeegers verder. „In de week vóór dat ik aan mijn nieuwe baan begon, heb ik een tocht gemaakt op mijn racefiets langs alle scholen in het werkgebied van SPOLT. Ik ben de regio gaan verkennen. Eigenlijk kende ik alleen maar het dorp Roggel want daar was ik in een ver verleden ooit met mijn ouders op camping De Leistert geweest. Ik stond er versteld van hoe groot de gemeente Leudal was. Het viel mij op dat al die Leudaldorpen hun eigen unieke karakter hadden. Toen ik door Buggenum reed en over de zonnige uiterwaarden het schoolpleintje zag, kreeg ik het idee in een Frans dorpje te zijn aanbeland!”

De overdracht van de bestuurstaken bij SPOLT was aldus Gérard Zeegers goed geregeld. „Mijn voorganger bleef nog enige tijd in functie en fungeerde als een prima vraagbaak . Ik trof in SPOLT een onderwijsorganisatie aan die onderwijskundig, personeel, gebouwelijk en financieel haar zaken prima op orde had en heeft. In mijn inwerkperiode en natuurlijk ook daarna, heb ik alle SPOLT-scholen meermalen bezocht; op al die scholen wordt hard gewerkt. Iedere school heeft, net als ieder Leudaldorp toch zijn eigen ‘couleur locale’. En dat is goed. Op een studiedag met het thema Passend Onderwijs hebben onze leerkrachten hun specifieke expertise met elkaar kunnen delen. Dat was heel mooi en inspirerend. Het is van belang dat we kennis en inzicht blijven delen zo dat het leidt tot kruisbestuiving en onderwijsvernieuwing. Belangrijk is natuurlijk dat we koesteren wat goed gaat en dat we innoveren waar verbetering wenselijk of noodzakelijk is. Daar liggen nog veel uitdagingen voor onze scholen. Als bestuurder van SPOLT mag ik samenwerken met een zeer professionele en deskundige groep directeuren, een prima functionerende GMR en SPOLT heeft een Raad van Toezicht waar het prettig mee werken is. Samen staan we voor goed onderwijs voor alle kinderen. Dat is wat ons drijft. Er is wederzijds vertrouwen en dat is heel erg belangrijk. Ik voel mij hier bij SPOLT als een vis in het water.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen