Chaves beloond in bergrit Giro, Mollema beperkt schade

Print
Chaves beloond in bergrit Giro, Mollema beperkt schade

Esteban Chaves. Afbeelding: BSR Agency

Esteban Chaves heeft vrijdag de negentiende Giro-etappe op zijn naam geschreven. De Colombiaan reed op de slotklim weg van zijn medevluchters en boekte na lang blessureleed eindelijk weer een prachtige overwinning.

Bij aanvang van de voorlaatste bergetappe waren de verwachtingen hooggespannen. Vuurwerk van de klassementsmannen werd er niet per se verwacht, maar wel een strijd op twee fronten: om het roze en om de ritoverwinning. De vlucht van de dag zou niet zomaar gevormd worden. Nee, er wachtte de Girovolger een spannend begin van de etappe. Dat gebeurde niet. Sterker nog: de eerste aanval was direct raak.

Op avontuur

Elf renners gingen al vroeg op avontuur en kregen dertig kilometer later nog gezelschap van een eenzame en ietwat gefrustreerde Italiaan. Giovanni Carboni (Bardiani-CSF) reed lange tijd tussen de kopgroep en het peloton, maar slaagde er toch in om het gat dicht te rijden. Het peloton liet de twaalf renners gaan, want er zaten geen gevaarlijke mannen voor het klassement bij. Pieter Serry (Deceuninck-Quick-Step) was op meer dan een uur achterstand de best geplaatste renner. Esteban Chaves (Mitchelton-Scott) op papier de sterkste klimmer.

Tot aan de veertien kilometer lange slotklim naar San Martino di Castrozza gebeurde er helemaal niets. Manuele Boara reed even voor de kopgroep uit, maar werd voor de laatste klim teruggepakt. Op de 13,6 kilometer lange klim maakte Chaves de sterkste indruk. De kopgroep werd uitgedund tot slecht enkele renners, maar het lukte de kleine Colombiaan maar niet om zijn medevluchters te lossen.

Pas met nog twee kilometer te gaan slaagde Chaves erin om een gaatje te slaan. Bidard en Serry hadden geen antwoord op de machtige versnelling van de Colombiaan, die boven op de top loon naar werken kreeg.

‘Niet super’

Bauke Mollema was naar eigen zeggen niet super. De kopman van Trek haakte aan toen de klassementsmannen, minuten achter op de Colombiaanse ritwinnaar Esteban Chaves, versnelden maar kon niet voorkomen dat diens landgenoot Miguel Ángel López 43 seconden op hem inliep. Mollema is nog steeds vijfde in het klassement, maar López nadert tot op 26 seconden.

''Ik was niet super en had het even lastig toen we aan het steile stuk van de slotklim kwamen'', vertelde Mollema in San Martino di Castrozza, waar de Ecuadoraan Richard Carapaz opnieuw de roze leiderstrui mocht aantrekken. ''Ik moest even passen, maar gelukkig kwam ik snel weer terug. Ik was blij dat ik kon aanhaken, al verlies ik wel op Lopez. Meer zat er niet in vandaag.''