Justitie gaat tegendemonstranten Pegida vervolgen

Print
Justitie gaat tegendemonstranten Pegida vervolgen

Politie breekt demonstratie Pegida af na ongeregeldheden. Afbeelding: AD/Robin Utrecht

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat demonstranten vervolgen die betrokken waren bij een actie tegen de extreemrechtse groep Pegida zondagavond in Eindhoven.

Het OM vindt het gebruikte geweld naar eigen zeggen onacceptabel en zal zeven verdachten hiervoor vervolgen.

Het gaat om zeven Eindhovenaren, een inwoner uit Geldrop en twee Belgen. De verdachten zijn tussen de 14 en 32 jaar oud.

De Mobiele Eenheid (ME) was zondagavond genoodzaakt een einde te maken aan de demonstratie omdat er veel ongeregeldheden waren. Een groep van honderden mensen veroorzaakte vanaf 19.00 uur veel onrust door vanaf de start van de demonstratie met stenen en andere voorwerpen te gooien.

Lees ook: Pegida mag zondag niet opnieuw demonstreren in Eindhoven

De ME maakte een eind aan dat geweld door diverse charges uit te voeren. Uiteindelijk moesten Pegida-aanhangers in veiligheid worden gebracht.

Blokkeerfriezen

Bij de ongeregeldheden raakten vier agenten lichtgewond. Het gegeven dat het lang onduidelijk was of de verdachten zouden worden vervolgd, leverde wat ophef op. Mensen vergeleken de zaak met de blokkeerfriezen en waren boos dat het OM ‘met twee maten meet’.

Volgens het OM klopt dit niet. In een tweet laat het OM weten dat het onderzoek naar de zeven aangehouden verdachten en naar overige strafbare feiten nog gaande is. ‘Het kost tijd om beelden te analyseren. Het OM vindt het gebruikte geweld onacceptabel en zal de verdachten hiervoor vervolgen.’