Twaalf doden bij schietpartij in overheidsgebouw VS

Politie en hulpdiensten bij het overheidsgebouw in Virginia Beach waar bij een schietpartij zeker dertien doden vielen.

Politie en hulpdiensten bij het overheidsgebouw in Virginia Beach waar bij een schietpartij zeker dertien doden vielen. © AP/AD

In Virginia Beach, aan de oostkust van de Verenigde Staten, zijn vrijdag twaalf doden gevallen en zes mensen gewond geraakt toen een man het vuur opende in een overheidsgebouw. Dat heeft de lokale politie bekendgemaakt.

Redactie

Ook de schutter, die voor de gemeente werkzaam was, is bij de schietpartij omgekomen. Hij opende rond 16.00 uur lokale tijd (22.00 uur in Nederland) willekeurig het vuur op mensen in een gebouw van de buitendienst. Het gemeentehuis bevindt zich daarnaast.

De lichamen van de omgekomen mensen werden op verschillende verdiepingen van het gebouw gevonden, aldus politiechef James Cervera op een persconferentie. De schutter schoot ook op vier agenten die het gebouw binnen waren gegaan, waarna volgens Cervera ,,een hevig en langdurig vuurgevecht ontstond’’. Daarbij is de man getroffen. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis. ,,Doordat de agenten hem hebben uitgeschakeld, is zeker voorkomen dat er nog meer slachtoffers zouden vallen’’, aldus Cervera.

Volgens Cervera werkte de schutter al lange tijd voor de gemeente. Hij omschreef de dader als iemand die ,,ontevreden’’ was. Zijn identiteit is niet bekendgemaakt. In het gebouw zijn een pistool en een automatisch geweer gevonden.

Onder de gewonden is ook een agent, zei Cervera. ,,Zijn kogelvrije vest heeft hem gered.’’

,,Dit is de meest verwoestende dag in de geschiedenis van Virginia Beach’’, aldus burgemeester Bobby Dyer. ,,De betrokken mensen zijn onze vrienden, medewerkers, buren, collega’s.’’

Virginia Beach telt ruim 438.000 inwoners en is de grootste stad in de Amerikaanse staat Virginia. Het is een populaire vakantiebestemming in het zuid-oosten van de staat.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee