Maaslandlaan Weert onveiligste weg in Limburg

Ongeluk op de Maasheseweg in Venray.

Ongeluk op de Maasheseweg in Venray. © Gé HIRDES

De Maaslandlaan in Weert is de meest onveilige straat van Limburg. Zo blijkt uit onderzoek van verkeersbureau VIA. Dat vergeleek 43.188 Nederlandse wegen met een totale lengte van 63.754 kilometer op het gebied van verkeersveiligheid. De meest onveilige weg van Nederland is de Aalderinkssingel in Almelo.

Redactie

De verkeersveiligheid op de ruim 43.000 lokale, provinciale en rijkswegen laat te wensen over. Vier op de tien wegen worden door VIA aangemerkt als ‘onveilig’. Het bureau vergeleek het aantal ongevallen per wegvak over de periode 2015 tot en met 2018.

Rotonde

Met vijftien ongevallen en vijf slachtoffers komt de Maaslandlaan in Weert volgens een analyse van de VIA-cijfers door EenVandaag, als onveiligste weg in Limburg uit de bus. De Maaslandlaan is een lange weg, deels met fietssuggestiestroken, drie rotondes, maar ook geparkeerde auto’s op de rijbaan. Met name op de rotondes gaat het regelmatig mis: ongevallen met fietsers die soms zwaar letsel oplopen.

Op twee in de Limburgse top tien staat een traject in Valkenburg (Berkelplein, Burg. Henssingel, N595, Neerhem, Oosterweg, Reinaldstraat). Op drie komt Heerlerbaan in Heerlen.

Vergelijking

Om een overzicht te maken, gebruikte verkeersbureau VIA cijfers uit de periode 2015 - 2018. Het aantal slachtoffers werd afgezet tegen de weglengte en de verkeersdrukte. Zo kan het zijn dat op een snelweg veel ongelukken plaatsvinden, maar het ongevalsrisico toch relatief laag is, omdat er nou eenmaal meer mensen gebruikmaken van die weg.

Voor iedere provincie is een top tien van meest onveilige trajecten opgesteld. VIA deed het onderzoek in opdracht van STAR, een samenwerkingsverband van de politie en verzekeraars. Het moet gemeente- en provinciebestuurders meer inzicht geven in de grootste knelpunten in hun eigen regio. Het aantal verkeersslachtoffers neemt na een jarenlange daling sinds 2015 weer toe. Vorig jaar zelfs fors met 10 procent tot 678 doden.

Dodelijke ongelukken

De Aalderinkssingel in Almelo komt als meest onveilig uit de bus. Het is op het eerste oog een doorsnee weg met twee rijbanen, gescheiden door een middenberm. Ook liggen er vrijliggende fietspaden. Toch gebeurden er in een paar jaar tijd twee dodelijke ongelukken en zes ongevallen waarbij gewonden vielen. Verder nog dertien ongelukken met alleen blikschade.

Op twee derde van de wegen waar veel ongelukken gebeuren, is snelheid een oorzaak. Op een derde is iets ander aan de hand; de weginrichting of de manier waarop de weg gebruikt wordt. Aanpassingen zijn vaak niet duur. De eerste reactie van gemeenten is volgens VIA vaak dat er moet meer gehandhaafd worden. ‘Maar het begint met een veilige weginrichting’.

Bekijk een kaart met de onveiligste wegen van Limburg.

De top tien van onveiligste wegen in Limburg:

1. Weert, Maaslandlaan (15 ongevallen, 5 gewonden)

2. Valkenburg, traject Berkelplein, Burg. Henssingel, N595, Neerhem, Oosterweg, Reinaldstraat (19 ongevallen, 8 gewonden)

3. Heerlen, Heerlerbaan (20 ongevallen, 5 gewonden)

4. Brunssum, Maastrichterstraat/Trichterweg (14 ongevallen, 5 gewonden)

5. Sittard-Geleen, Rijksweg Centrum/Noord (29 ongevallen, 6 gewonden)

6. Maastricht, traject Brusselsestraat, Grote Gracht, Helmstraat, Karelplein, Oude Tweebergenpoort, Vrijthof (20 ongevallen, 4 gewonden)

7. Gulpen-Wittem/Vaals, traject: Camerig, Terpoorterweg, Wilhelminastraat (8 ongevallen, 5 gewonden)

8. Heerlen, Bokstraat/Boktstraat/Schelsberg (29 ongevallen, 5 gewonden)

9. Kerkrade, traject Akerstraat, Begoniastraat, Kampstraat (11 ongevallen, 3 gewonden)

10. Valkenburg, N590 (11 ongevallen, 5 gewonden)

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee