Zomers weekend: zaterdag een koel briesje, zondag ‘alle kleren uit’

Zonaanbidders op het strand tijdens de eerste mooie dagen van dit jaar, eind maart.

Zonaanbidders op het strand tijdens de eerste mooie dagen van dit jaar, eind maart. © ANP

In het binnenland kan de temperatuur zaterdag oplopen tot 27 graden, en iets boven de 20 graden aan de kust. Er is nauwelijks bewolking, zit je uit de wind en in de zon, dan kan het al goed warm zijn. Mochten de weerstations in de Bilt inderdaad 25 graden meten, dan mogen we spreken van de eerste officiële ‘zomerse dag’.

Redactie

Op dit moment is het zo’n 18 graden op de Waddeneilanden en 24 graden in Maastricht; temperaturen die zaterdagmiddag nog zullen oplopen. Michiel Severin van Weerplaza: ,,Met een windkracht van 2 à 3 valt de warmte op de meeste plaatsen toch nog mee, met name aan de kust waar een koud windje vanaf zee waait. Uit de wind kan het al goed warm zijn. Zondag lopen de temperaturen nog flink op, dat gaat echt uitnodigen om alles te trekken.’’ Maar hij waarschuwt: de zon is met zonkracht 7 dit weekend erg fel. ,,De gemiddelde Nederlander verbrandt nu binnen een kwartier. Ons advies: goed insmeren en niet te lang in de zon dus.’’

Lees ook: Meteorologische zomer begint met zonneschijn

Extreme drukte

Alhoewel veel mensen eropuit trekken zaterdag, lijkt er nog geen sprake te zijn van extreme drukte op de stranden of andere recreatiegebieden. Vanwege de nóg zonnigere weersverwachtingen voor zondag, verwacht de kustwacht dat de drukte morgen toeneemt.

Ook verkeersdrukte richting de Nederlandse stranden blijft nagenoeg uit, meldt Rijkswaterstaat. Alleen zaterdagochtend stond er zo’n tien kilometer file richting Zeeland, waarschijnlijk mensen die op weg waren naar verkoeling. Vooral zondag verwacht men iets meer drukte op de weg. Het einde van het hemelvaartsweekend in combinatie met dagjesmensen die terugkomen van een frisse duik kan misschien voor files zorgen.

En wie wil genieten van het mooie weer, kan dat het beste dit weekend doen. Na zondag blijven de temperaturen rond de 25 graden, maar met bewolking, wind en regen wordt het een stuk wisselvalliger.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee