Oranje met 4500 fans naar Guimarães voor finales Nations League

Oranje bereidt zich in Portugal voor op de halve finale tegen Engeland.

Oranje bereidt zich in Portugal voor op de halve finale tegen Engeland. © ANP

De supporters van het Nederlands elftal zijn donderdag in de minderheid als Oranje de halve finale van de Nations League tegen Engeland speelt. De KNVB rekent op zo’n 4500 fans in Guimarães. De Engelse voetbalbond verwacht dat er ruim 20.000 supporters naar het noorden van Portugal komen.

Redactie

Estádio D. Afonso Henriques biedt plaats aan zo’n 30.000 fans. De halve finale tussen Nederland en Engeland is zo goed als uitverkocht. De meeste Nederlandse fans komen donderdag rond de middag bijeen in Parque da Cidade, in het centrum van Guimarães. Voor hen wordt een Oranje-fanzone ingericht.

Fitte selectie

De Nederlandse fans willen vanaf 17.30 uur met z’n allen binnen drie kwartier naar het stadion lopen. De aftrap is om 19.45 uur plaatselijke tijd. In Nederland is het dan 20.45 uur. De ploeg leeft met een fitte selectie toe naar de halve eindstrijd. Bondscoach Ronald Koeman had zaterdag op een training in het Portugese Lagos de beschikking over 21 internationals.

Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum ontbreken nog. Ze strijden zaterdagavond met Liverpool in een finale met Tottenham Hotspur om winst van de Champions League. De spelers van Oranje gaan dat duel gezamenlijk in het spelershotel bekijken. Als Ajax zich had geplaatst voor de eindstrijd dan waren Koeman en zijn internationals naar Madrid gevlogen.

Van Dijk en Wijnaldum melden zich maandag in het zuiden van Portugal. Drie dagen na de halve finale tegen de Engelsen wacht voor Oranje nog een finale of wedstrijd om de derde plaats tegen Portugal of Zwitserland. Het Nederlands elftal traint tot en met dinsdag in Lagos. Bondscoach Koeman en zijn spelers vertrekken woensdag richting Guimaraes.

Cashen

Oranje kan cashen tijdens de finaleronde. De winnaar van de nieuwe competitie voor landenploegen verdient een bonus van 6 miljoen euro. De verliezend finalist krijgt 4,5 miljoen, de nummer drie 3,5 miljoen en de nummer vier 2,5 miljoen euro.

Zo kunnen de inkomsten uit de Nations League voor Oranje oplopen tot maximaal 10,5 miljoen euro. Alle twaalf deelnemers aan de hoogste divisie van het nieuwe toernooi kregen al 2,25 miljoen euro. Het Nederlands elftal verdubbelde die premie door als eerste te eindigen in een groep met Frankrijk en Duitsland.

De winnaar krijgt ook een zilveren beker van 72 centimeter hoog.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee