Oranje met ruime zege op Australië naar WK

© ANP

De Nederlandse voetbalsters reizen met het nodige vertrouwen naar Frankrijk voor deelname aan het WK. In de enige oefeninterland in de aanloop naar dat toernooi won Oranje met 3-0 van Australië.

Redactie

Shanice van de Sanden (twee) en Vivianne Miedema kwamen in Eindhoven tot scoren. In het stadion van PSV waren 30.640 toeschouwers aanwezig. Dat is een record voor een vrouwenvoetbalwedstrijd in Nederland.

© VI Images

Geschorst

Nederland trad aan zonder Anouk Dekker. De centrale verdedigster van Montpellier is voor de eerste WK-wedstrijd op 11 juni in Le Havre tegen Nieuw-Zeeland geschorst. Dominique Bloodworth uit Horst mocht daardoor in Eindhoven samen met Stefanie van der Gragt warmdraaien in het hart van de defensie. Lieke Martens uit Nieuw-Bergen startte ook in de basis. Zij werd in de 78ste minuut naar de kant gehaald.

Moeizaam op gang

Nederland kwam in de ‘uitzwaaiwedstrijd’ moeizaam op gang. Linksback Kika van Es raakte al in de vijfde minuut geblesseerd aan haar onderarm. Ze verliet huilend het veld, keerde nog wel even terug met een verband om haar gekwetste pols, maar moest ze zich in de twaalfde minuut alsnog laten vervangen door Merel van Dongen. Van Es reageerde geëmotioneerd op haar wissel, alsof ze leek te denken dat het WK voor haar geen optie meer zou zijn.

© VI Images

Nummer zes

Australië, de nummer zes van de wereldranglijst, was in de eerste helft zeker niet de mindere van Oranje, de nummer acht van de FIFA-ranking. Met het nodige geluk bleef keepster Sari van Veenendaal overeind. Op slag van rust opende Van de Sanden met een kopbal de score. Na de pauze was Nederland duidelijk de betere ploeg. Een fraaie treffer van Miedema, die zich knap vrijspeelde, en een doeltreffend schot van Van de Sanden zorgden voor een uitgelaten stemming in het volle PSV-stadion.

Het WK vrouwenvoetbal begint komende vrijdag. Nederland speelt de eerste poulewedstrijd op dinsdag 11 juni tegen Nieuw-Zeeland.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee