De rolfluit, Gullit en carnaval: dat was Barry Hughes

Print
De rolfluit, Gullit en carnaval: dat was Barry Hughes

1982: Sparta-trainer Barry Hughes is door de tuchtcommissie van de KNVB voor vijf wedstrijden geschorst. Afbeelding: ANP

Hij was trainer van eredivisieclub HFC Haarlem, stond op van de reservebank, haalde een rolfluit uit zijn jaszak en floot toen in de richting van Georg Kessler, de Duitse trainer van AZ ‘67, de opponent van die middag en met wie hij het niet zo goed kon vinden.

Hilariteit alom. ‘Er moest in die wedstrijd een vlam in de pan komen,’ legde Barry Hughes later uit voor de camera.

Het was Hughes ten voeten uit want Hughes was markant en had vaak de lachers op zijn hand in vooral de jaren tachtig. Hij was ook een tv-persoonlijkheid ook met meerdere carnavalskrakers op zijn naam. Maar Hughes geldt ook als een van de de ontdekkers van het grote talent Ruud Gullit die als Amsterdammer niet voor Ajax maar zijn eerste profcontract op zestienjarige leeftijd bij Haarlem tekende.

Op voorspraak van diezelfde Hughes. Go Ahead uit Deventer heeft de bijvoeging ‘Eagles’ te danken aan de trainer die tussen 1970 en 1973 die club trainde (en waardoor het stadion nu nog steeds de Adelaarshorst heet). Die club was als één van de eerste clubs die de digitale condoleances overbracht aan Hughes die zondag na een ziekbed op 81-jarige leeftijd is overleden.

Lees ook: Barry Hughes op 81-jarige leeftijd overleden

Hughes werd geboren in Wales, speelde in Engeland in de jeugd van West Bromwich Albion en kwam ook als speler naar Nederland maar maakte in ons land vooral naam als trainer. Aanvankelijk bij Alkmaar ‘54 maar toch vooral twee periodes bij HFC Haarlem. Hij was ook de trainer van Louis van Gaal bij Sparta, de latere toptrainer die zich in de jaren tachtig bij Hughes beklaagde over bij de oefenmeester en vond dat hij moest ingrijpen.

De rolfluit, Gullit en carnaval: dat was Barry Hughes
1982: De BB-Quiz met vlnr zanger Jan Keizer, Barry Hughes, Berend Boudewijn en Joan Haanappel. Foto: ANP Kippa

‘Dat heb je goed gezien’, zei Hughes destijds tegen de verbouwereerde Van Gaal. ‘Ga jij je maar omkleden.’ De man met de onvermijdelijke geruite pet op het kalende hoofd leidde Sparta in 1983 mét Louis van Gaal en ook Danny Blind ook naar Europees voetbal.

De Welshman die tot aan zijn overlijden in Nederland is blijven wonen en ook nog trainer was van FC Utrecht, MVV en FC Volendam moest het hebben van zijn markante persoonlijkheid die zich ook buiten het voetbalveld ontvouwde. Niet alleen schudde hij het ietwat saaie Haarlem op met zijn persoonlijkheid.

De rolfluit, Gullit en carnaval: dat was Barry Hughes
1987: Barry Hughes na de zege van Sparta op Ajax. Foto: ANP Kippa

Met de hitsingles ‘Ik wil op m’n kop een kamerbreed tapijt’ en ‘Happy with Barry / Dat had je nou niet moeten doen’ belandde hij in de top 40. Hij zong ook met Vader Abraham en presenteerde de Barry Hughes-quiz op tv. Hij speelde ook mee met De Mounties, een bekend komisch duo. Hughes was getrouwd met de bekende Amsterdamse radio -en tvpresentatrice Elles Berger. In 1987 verscheen de biografie ‘De Entertainer’ aan de hand van Johan Derksen. Hughes kwam recent niet vaak meer in de publiciteit, op enkele optredens op de zender tv Rijnmond na. Daar kon hij zijn mening als bekende voormalige trainer van Sparta weer eens ventileren.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen