‘Domme loser’: Trump beledigt burgemeester Londen bij aftrap staatsbezoek

Print
‘Domme loser’: Trump beledigt burgemeester Londen bij aftrap staatsbezoek

Afbeelding: AFP

President Trump is in gezelschap van zijn vrouw Melania en andere familieleden in Londen aangekomen voor een driedaags staatsbezoek aan Groot-Brittannië. Zijn komst is omstreden onder tegenstanders van Trumps beleid. Het bezoek begon maandagochtend al in Trumps bekende stijl.

Kort voor de landing op vliegveld Stansted beledigde Trump de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, door hem vanuit de Airforce One via Twitter uit te maken voor ‘ijskoude loser’. Trump liet weten dat Khan als burgemeester in aanloop naar zijn bezoek ‘slecht werk’ had geleverd.

De president noemde de manier waarop Khan zich over hem heeft uitgelaten ‘dwaas’ en ‘smerig’ en stipte in zijn tweet aan dat de VS verreweg de belangrijkste bondgenoot van Groot-Brittannië is. ,,Khan kan zich beter op de misdaad in zijn stad richten, dan op mij’’, klinkt het verwijtend.

De Londense burgervader liet zich de afgelopen dagen fel uit over Trump. Hij vergeleek de uitspraken van de Amerikaanse president met die van ‘de fascisten van de 20ste eeuw’. Als het aan Khan zou liggen, zou zijn land ‘de rode loper’ niet uitrollen voor Trump en de zijnen.

‘Domme loser’: Trump beledigt burgemeester Londen bij aftrap staatsbezoek
Foto: EPA

Het was niet de eerste keer dat Khan zich uitsprak tegen het staatsbezoek van Trump aan zijn land. In het verleden leverde hij regelmatig kritiek via Twitter, wat hem in botsing met Trump bracht. Zondag noemde hij de president nog ‘een van de flagrantste voorbeelden van een groeiende wereldwijde dreiging’.

Trump gaat maandag eerst lunchen bij koningin Elizabeth in Buckingham Palace. Tegenstanders van het Amerikaanse bezoek, dat met pracht en praal wordt omgeven, hebben protesten in Londen aangekondigd.

Gemene Megan Markle

Het bezoek aan Engeland begon al voor Trumps aankomst met een relletje. De Amerikaan noemde Meghan Markle, de hertogin van Sussex, ‘nasty’ (gemeen) in een interview met The Sun. Trump ontkende dat bij hoog en bij laag en legde de schuld, zoals hem te doen gebruikelijk, bij de nepnieuwsmedia.

,,Ik heb Markle nooit gemeen genoemd’’, aldus de president. De Britse tabloid gaf na de ontkenning echter de geluidsopname van het interview vrij en ontmaskerde Trump als leugenaar. Volgens het Witte Huis zou Trump hebben gedoeld op een uitspraak van Markle, waarin ze zei naar Canada te verhuizen als Trump president werd.

,,Dat wist ik niet. Wat kan ik zeggen? Ik wist niet dat ze gemeen was’’, zegt Trump in het interview met The Sun, over de opmerking die Markle in 2016 deed, voor ze trouwde met de Britse prins Harry. Tegenstanders van het Amerikaanse bezoek, dat met pracht en praal wordt omgeven, hebben vandaag protesten aangekondigd.