Leefgebied voor geelbuikvuurpadden verbeterd in Savelsbos en Bemelerberg

Print
Leefgebied voor geelbuikvuurpadden verbeterd in Savelsbos en Bemelerberg

Afbeelding: Fotopersbureau Image

Cadier en Keer / Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Banholt / Bemelen / Margraten / Scheulder / Eijsden / Mariadorp -

In het Savelsbos en op de Bemelerberg hebben Staatsbosbeheer, Waterschap Limburg en de provincie Limburg het leefgebied voor geelbuikvuurpadden verbeterd door onder andere buitengewone wandelroutes te versterken.

De Dorrenweg te Cadier en Keer is een belangrijke verkeersader en leefgebied voor tal van bijzondere diersoorten die voor Nederland uniek zijn. Een van de bijzondere dieren die hier voorkomt is de geelbuikvuurpad. Deze kleine padjes, gekenmerkt door hun fel gele buikjes, houden van regenplassen en karresporen. Voor de wandelaar, fietser en bestemmingsverkeer is dit wel eens vervelend, zo’n modderig pad met diepe geulen. Daarom werken terreinbeheerders samen om de juiste balans te vinden tussen, natuurwaarde, natuurbeleving, gebruiksvriendelijkheid en de versterking van de natuurwaarde en het leefgebied van de geelbuikvuurpad.

Om de poelen in de weg te behouden, zijn met de lancering van de Wolfskop wandelroute al enkele paden door graslanden van Staatsbosbeheer geleid. Op die manier behoud de wandelaar droge voeten en de geelbuikvuurpad zijn voortplantingswateren.

Voortplantingsplekken

Na de recente werkzaamheden om de veldweg weer begaanbaar te maken voor bestemmingsverkeer, is een andere oplossing bedacht. Om de aanwezigheid van voldoende voortplantingsplekken voor de geelbuikvuurpad te garanderen zijn op vijf plekken betonnen drinkbakken ingegraven naast de opgeknapte veldweg. Na een regenbui vullen deze bakken zich vanzelf met water. De bakken zijn voorzien van een afvoer. Na de zomer wordt deze open gezet en in het late voorjaar, op het moment dat geelbuikvuurpadden zich elders ophouden, weer dicht. Hiermee worden natuurlijke voortplantingswateren nagebootst. In de directe omgeving van de bakken worden met steenhopen schuil- en overwinteringsplaatsen gecreëerd.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen