Impuls voor ‘bronk’ en proef met kermis in Wijlre

Print
Impuls voor ‘bronk’ en proef met kermis in Wijlre

Huip Jaspar (links) en Kasper Donners van het comité Kirmis Wielder met het nieuwe affiche. Afbeelding: Jef Bonten

Wijlre -

Religie en vermaak gaan elkaar in Wijlre versterken. Zo wordt op zondag 16 juni de processie ‘nieuwe stijl’ afgesloten met een ‘Kling Kirmis’.

Het gaat om een proefproject dat de afgelopen jaren, tijdens twee grote bijeenkomsten, met een groep van betrokken verenigingen zoals harmonie, schutterij en zangkoor is besproken. Daarbij waren ook vertegenwoordigers van de basisschool en individuele parochianen (ruim 35 personen) aanwezig. Tijdens deze gelegenheden is intensief gediscussieerd om tot een ‘overlevingsstrategie’ te komen. De kermis op het Van Wachtendonckplein was namelijk al twintig jaar ter ziele en ook de twee jaarlijkse processies - de grote bronk naar Elkenrade of Etenaken en de kleinere sacramentsprocessie naar de gehuchten Stokhem of Cartils - blijkt aan slijtage onderhevig.

Comité

Kasper Donners is een van de kartrekkers van de vernieuwde processie en de aansluitende kermis. Hij is vicevoorzitter van het kerkbestuur van de St. Gertrudisparochie Wijlre en het nieuwe Comité Kirmis Wielder. Huip Jaspar schuift aan als lid van het comité, bij de presentatie van de nieuwe opzet.

Donners begint over de twee belangrijkste besluiten die - met pijn in het hart - noodgedwongen zijn genomen: “Het aantal processies per jaar wordt van twee naar één teruggebracht en zal telkens plaatsvinden op de zondag na Pinksteren. Dat valt dan samen met kermiszondag. De sacramentsprocessie wordt met ingang van dit jaar afgeschaft. Daarmee komt helaas een einde aan de altijd goed verzorgde bronk naar het heuvelachtige Elkenrade. Voor ouderen, kinderen, schutterij en harmonie - met zware instrumenten - blijkt dit namelijk de minst aantrekkelijke route. Door de langgerekte wandelroute wordt de sfeer die hoort bij een processie gemist en is er ook sprake van een gebrek aan devotie en aandacht. Ook de wegafzetting en de busomleiding werden toenemend complicerende factoren. Vanzelfsprekend vinden de inwoners van Elkenrade dit teleurstellend, maar gelukkig toonden de mensen daar, nadat ze middels een brief waren geïnformeerd, ook begrip.”

De eerste grote bronk ‘nieuwe stijl’ trekt nu op zondag 16 juni, met de communicantjes van dit jaar, via kasteel Wijlre en het gehucht Beertsenhoven naar Stokhem. Voor de twee volgende jaren blijven dan, in tegengestelde richting, Etenaken en Cartils over.

Klink Kirmes

Huip Jaspar van het Comité Kirmis Wielder gaat in op aansluitende Kling Kirmis: “Deze test gaat voor het eerst, na een periode van ongeveer twintig jaar, plaatsvinden op de parkeerplaats van bierbrouwerij Brand naast de parochiekerk. Een experiment. Normaal gesproken eindigt de processie in de kerk, maar nu wordt de zegen op het kermisplein gegeven. De schutterij zal traditioneel direct na de bronk nog één keer om de kerk van Wijlre marcheren en de harmonie zorgt met vrolijke marsmuziek voor de kermisopening.”

Kasper Donners zegt dat deze eerste Kling Kirmis bedoeld is om met een gezellige nazit met een hapje, drankje en een goed glas bier en met vermaak voor de jeugd (draaimolen, springkussen, touwtje trekken en blik gooien) het verloren gewaande kermisgevoel weer terug te brengen. Daarbij zorgt de nabije brasserie voor aanlevering van hapjes, drankjes, achtergrondmuziek en toiletvoorzieningen. Ook de carnavalsgroepen De Ruibere en De Kloemeleare hebben hun aanwezigheid toegezegd.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen