Zeg het maar...

Zeg het maar… John Paulus

John Paulus.

John Paulus. © De Limburger

Ieder mens heeft zijn eigen verhaal. Kroegbaas John Paulus (48) uit Maastricht heeft bruin café De Poort omgebouwd tot horecazaak van nu.

René Willems

‘Est. 2019’, staat in grote letters op de ruit. Maar het café aan de Tweebergenpoort is toch veel ouder?

„Als De Poort is het inderdaad al generaties lang een begrip in Maastricht. Het pand is bijna honderd jaar geleden in opdracht van brouwerij Brand gebouwd als hotel-restaurant. Eind jaren zestig, begin zeventig is het door de eigenaar van toen verbouwd, waarbij de hotelfunctie is losgelaten. Ik heb het in 2017 overgenomen. Na een grondige renovatie is het in mei heropend onder de nieuwe naam Paulus. In die zin klopt dat opschrift dus: het huidige café is inderdaad opgericht in 2019.”

U heeft het café helemaal veranderd, zowel van binnen als van buiten. „Onherkenbaar”, zei een mevrouw die hier op weg naar een begrafenis in de Sint-Servaas nog snel even naar het toilet ging. Was het nodig om de zaak zo rigoureus te vernieuwen?

„Bij de vorige verbouwing is het een bruin café geworden. Helemaal in de stijl van toen, met een houten lambrisering. Voor de gezelligheid, maar ook om het een beetje besloten te houden, zodat voorbijgangers niet konden zien dat mensen hier op vrijdag al een deel van hun weekloon verbrasten. De horeca is echter ingrijpend veranderd. Ik heb er een open ruimte van gemaakt, met direct contact met het terras buiten.”

De blikvanger op dat terras is een enorme bank van kunstenaar Valentin Loellmann. Is die van u?

„Eigenlijk niet. Die bank hoort bij de openbare ruimte. Iedereen mag daar eventjes gaan zitten, je hoeft niet per se een consumptie te gebruiken. Maar als je een kopje koffie wilt, brengen we dat natuurlijk met alle plezier.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee