Video: KLM en TU Delft werken aan V-vormig vliegtuig

Print

Vliegtuig KLM en TU Delft. Video: De Limburger

KLM en TU Delft gaan samen werken aan het verduurzamen van de luchtvaart met een nieuw vliegtuigconcept. Bij de Flying-V is er geen romp met daaraan twee vleugels, zoals de huidige vorm, maar heeft het vliegtuig de vorm van de letter V. Dat betekent dat passagiers, het vrachtdek én de brandstoftanks in de vleugels zitten.

Pieter Elbers, president-directeur van de luchtvaartmaatschappij en Prof. dr. Henri Werij, Decaan Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, TU Delft tekenden vandaag op het jaarcongres van de IATA in Seoul het samenwerkingsconcept. Als alles meezit, is er in oktober een prototype op schaal klaar van het nieuwe toestel. Deze wordt aan het publiek gepresenteerd tijdens de KLM Experience Dagen op Schiphol.

Video: KLM en TU Delft werken aan V-vormig vliegtuig
Foto: TU Delft

Het ontwerp verbruikt door de vorm en een lager gewicht maar liefst twintig procent minder brandstof dan de Airbus A350, het modernste vliegtuig dat de wereld momenteel heeft. „Ons uiteindelijke doel: emissieloos vliegen. Deze samenwerking met KLM biedt een geweldige kans om daadwerkelijk verandering teweeg te brengen”, aldus Henri Werij.

Passagiersbeleving

Urenlang opgekropt in een vliegtuig zitten hoort er bij, maar ook daar gaan de onderzoekers naar kijken. De passagiersbeleving en hun comfort wordt onderzocht. Zoals het ontwerp nu is, passen er 314 passagiers in het vliegtuig. „Maar als het vliegtuig echt gebouwd gaat worden, kunnen er nog andere keuzes gemaakt worden”, aldus een woordvoerster van TU Delft. „Dichter bij elkaar of juist verder weg. Dat is aan de vliegtuigbouwer.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen