Kunst en techniek in de oude orgelfabriek in Heythuysen

Print
Kunst en techniek in de oude orgelfabriek in Heythuysen

Te zien in Heythuysen. Afbeelding: Stichting Kunst & Cultuur Leudal

Heythuysen -

De leegstaande bedrijfspanden van Orgelbouw Verschueren behoren tot het industrieel erfgoed van Heythuysen, in de gemeente Leudal. De panden vormen het decor voor een groots opgezette expositie, waarvan de opening op zondag 16 juni om 14.00 uur plaatsvindt.

Eén van de onderdelen van de expositie, die plaatsvindt in de vroegere productiehallen, is een kunsttentoonstelling. Deze tentoonstelling concentreert zich op het raakvlak van techniek en kunst. Zeven kunstenaars exposeren hier hun werken: Ton Oostveen, Benard Visser, Natascha Waeyen, Jeroen Vrijssen, Marco Wit, Godelieve Geurts en Gart Smits. Er zijn ook twee werken te zien van de in 2009 overleden Shinkichi Tajiri; een internationaal bekend kunstenaar uit de COBRA-school, die lange tijd zijn atelier had in kasteel Scheres in Baarlo.

Een ander onderdeel is een historische tentoonstelling van orgelbouwer Verschueren, met aandacht voor de ontstaansgeschiedenis en het maatschappelijk en economisch belang van dit bedrijf voor de gemeenschap van Heythuysen. De tentoonstelling wordt gerealiseerd in samenwerking met de ‘Heemkundevereniging Heitse’ en de eigenaar van het bedrijfspand, Leon Verschueren. Ook is er een fototentoonstelling van de vele orgels die de firma Verschuren heeft gebouwd, alsook foto’ van voormalige werknemers.

Als derde onderdeel worden de resultaten getoond van een graffitiproject van basisschool de Heihorst in Heibloem, in samenwerking met de graffitikunstenaar Gart Smits.

De opening wordt verricht door burgemeester Arno Verhoeven samen met Leon Verschueren. Tijdens de opening speelt organist Jean Pierre Steijvers enkele kleine orgelstukken op een antiek huisorgel. De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens het weekend: zaterdag 22 en zondag 23 juni, zaterdag 29 en zondag 30 juni en zaterdag 6 en zondag 7 juli, telkens van 13.00 uur tot 17.00 uur.

De toegang is gratis. Meer informatie vind je hier.