Einde van tijdperk: Apple trekt na achttien jaar de stekker uit iTunes

Print

Apple stopt met iTunes in de huidige vorm. De dienst, gelanceerd in 2001, wordt ontmanteld en vervangen door drie losstaande apps: voor muziek, voor tv en voor podcasts. Apple heeft dat maandag aangekondigd op een jaarlijks congres voor ontwikkelaars, de Worldwide Developers Conference (WWDC) in San Jose in de Verenigde Staten.

Eerder dit weekend meldde persbureau Bloomberg al dat Apple hoogstwaarschijnlijk ging stoppen met de dienst. De drie vervangende apps zijn al langer te vinden op de nieuwste iPhones en iPads, maar zullen dit najaar ook verschijnen op de computers van Apple.

Voor Windows-gebruikers verandert er niks. Apple heeft tegen een journalist van Billboard gezegd dat het programma daar beschikbaar blijft. Maar met de presentatie op het podium was het wel duidelijk dat het bedrijf er zelf afscheid van heeft genomen.

iTunes begon als platform voor digitale muziek. Later werden ook films, tv-programma’s, e-boeken en radiodiensten beschikbaar om te downloaden. iTunes zorgde bovendien voor het synchroniseren van verschillende apparaten met hetzelfde account, zodat er op iemands iPhone en iPad dezelfde apps staan. Dat kan voortaan via een nieuwe dienst, Finder.

iOS 13 met donkere modus

Apple onthulde ook de nieuwe versie van iOS, het besturingssysteem voor iPhones en iPads. iOS 13 krijgt onder meer een Dark Mode, een donkerder scherm dat rustiger voor de ogen is en de accu spaart. De plattegronden van Apple Maps krijgen binnenkort foto’s van straatbeelden, vergelijkbaar met Street View van Google.

Daarnaast werd een nieuwe iMac aangekondigd. De desktop heeft een behuizing en handgrepen van roestvrij staal, kan worden verplaatst via wielen, is ontworpen voor modulariteit en heeft zeer krachtige specificaties. Apple komt ook met een Retina-32-scherm met 6k en hdr-ondersteuning.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen