Dit verandert er binnenkort op jouw iPhone

Print
Dit verandert er binnenkort op jouw iPhone

Afbeelding: AFP

Apple heeft de volgende versie van haar mobiele besturingssysteem voorgesteld: iOS 13. Volgens Apple zou de update enkele innovaties met zich meebrengen. Het gaat onder meer om een ‘donkere modus’, meer privacy en vernieuwde apps.

Zoals verwacht stelde Apple iOS 13 maandagavond voor op WWDC, de jaarlijkse ontwikkelaarsconventie in San Jose, Californië. De update brengt een handvol belangrijke vernieuwingen met zich mee, zo klinkt het.

Lees ook: Einde van tijdperk: Apple trekt na achttien jaar de stekker uit iTunes

Sneller

Apple belooft om te beginnen dat de nieuwe versie van iOS sneller zal zijn dan de vorige. Face ID, het gezichtsherkenningssysteem om je iPhone te ontgrendelen, zou tot 30 procent sneller werken. Apps zouden dan weer twee keer zo snel kunnen openen, bericht The Verge.

Donkere modus

Jawel, de langverwachte ‘dark mode’ maakt zijn opwachting. Gebruikers zullen in iOS 13 kunnen aangeven dat ze liever een donkere achtergrond hebben. Die achtergrond wordt dan gebruikt in de menu’s en de systeemapps.

Zo’n donkere achtergrond kan aangenamer zijn voor de ogen, maar is ook beter voor je batterij. In theorie vooral op de iPhone X en XS. Omdat er op die toestellen gebruik wordt gemaakt van oled-technologie, staan de zwarte pixels ook echt uit. Dat bespaart meer batterij dan bijvoorbeeld lcd-schermen, waar de pixels kunstmatig zwart worden gemaakt.

Privacy

In iOS 13 zouden de gegevens van gebruikers nog beter beschermd worden. Zo zul je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om je locatiegegevens slechts één keer met een app te delen. De volgende keer dat de app je locatie nodig heeft, moet het je weer om toestemming vragen. Dat moet voorkomen dat de app je locatie voortdurend volgt.

Daarnaast introduceert Apple een eigen inlogdienst, vergelijkbaar met de inlogknoppen van Facebook of Google, om je met één tik aan te melden via je Apple-account. In de toekomst zou het ook mogelijk worden om je eigen e-mailadres te verbergen voor appontwikkelaars. Indien de app je e-mails probeert te sturen, worden die eerst naar een anoniem e-mailadres gestuurd, waarna Apple de e-mails automatisch doorstuurt naar je echte adres.

Dit verandert er binnenkort op jouw iPhone

Vernieuwde apps

Enkele standaardapps op iOS krijgen een make-over. Zo krijgt de Notities-app een nieuwe modus om je nota’s te bekijken en wordt het mogelijk om video’s te bewerken in de Foto’s-app. De Herinneringen-app wordt opgefrist met een nieuw ontwerp en nieuwe filteropties om je herinneringen te sorteren.

Daarnaast wordt een nieuw toetsenbord geïntroduceerd waarmee je kunt typen door te swipen (te vegen). Dat bestond al langer op populaire toetsenborden zoals SwiftKey of Gboard.

Ook Apple Kaarten, of Apple Maps, wordt onder handen genomen. Volgens Apple werd de app compleet heropgebouwd. Het wordt ook mogelijk om ‘in’ kaarten te stappen, zoals Google Streetview dat al veel eerder deed. De nieuwe, meer gedetailleerde kaarten worden vanaf volgend jaar buiten de VS beschikbaar.

Dit verandert er binnenkort op jouw iPhone

Wanneer beschikbaar?

Volgens Apple is een bètaversie van iOS 13 meteen beschikbaar voor ontwikkelaars. De definitieve versie van de update zal vanaf dit najaar worden uitgerold naar iPhones wereldwijd.

Belangrijk om te weten: de update wordt enkel beschikbaar voor iPhone 6s en nieuwer. Wie een oudere iPhone heeft, zal dus niet de nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem krijgen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen