Fanfare Sint-Geertruid gebruikt onderhoudspot voor verbeteren zaal

Print
Fanfare Sint-Geertruid gebruikt onderhoudspot voor verbeteren zaal

De fanfare wil de zaal bij de renovatie beter isoleren. Afbeelding: Getty Images

Sint Geertruid -

Fanfare Sint-Gertrudis uit Sint-Geertruid wil het geld dat de gemeente Eijsden-Margraten heeft gereserveerd voor toekomstig onderhoud inzetten om haar zaal in het dorp grondig op te knappen. De vereniging gaat ervan uit dat de provincie dat bedrag verdubbelt.

De fanfarezaal fungeert in de praktijk als gemeenschapshuis. Behalve het muziekkorps zelf maken ook andere verenigingen uit Sint-Geertruid regelmatig gebruik van de accommodatie aan de Dorpstraat. Dat heeft in het verleden geleid tot een intensieve samenwerking tussen verenigingen, constateert het bestuur van de fanfare.

Daken

De zaal is toe aan groot onderhoud. De daken moeten vernieuwd worden, de beluchting is toe aan vervanging en ook de verlichting is aan het einde van haar levensduur. De fanfare grijpt dat aan om de accommodatie duurzamer te maken. Het dak wordt beter geïsoleerd en bij de verlichting kiest zij voor energiezuinige ledlampen.

De renovatie kost echter veel geld. Met name het vervangen van de daken wordt duur. Alles bij elkaar heeft de muziekvereniging 125.000 euro nodig om die plannen te kunnen realiseren. Zoveel geld heeft de fanfare niet in kas. Daarom klopt zij bij gemeente en provincie aan voor een bijdrage in die kosten.

Voorschot

De gemeente Eijsden-Margraten wil de fanfare een voorschot geven op de onderhoudskosten. In de begroting van de gemeente is daar voor de periode 2022-2035 geld voor gereserveerd. Door dat geld nu al over te maken kan de fanfare aan de slag. Het gaat om een bedrag van 65.000 euro, waarmee ruim de helft van die kosten is afgedekt.

De provincie heeft dit jaar nog een regeling waarbij de bijdrage van gemeenten voor verduurzaming verdubbeld wordt. Tot 1 oktober kunnen verenigingen daar een aanvraag voor indienen bij de provincie. Als de provincie met eenzelfde bedrag over de brug komt als de gemeente heeft de fanfare de financiering rond.

Kosten

De gemeenteraad van Eijsden-Margraten stemt in met die bijdrage, maar plaatst wel kanttekeningen bij de regeling. Het onderhoudspotje is hiermee leeg, constateert de raad. Wat gebeurt als de fanfare tussen nu en 2035 opnieuw voor grote uitgaven komt te staan, willen de fracties weten. Volgens B en W reserveert de fanfare daar de komende jaren zelf geld voor.