Jos Brech gaat met rechters naar vindplaats Nicky

Print
Jos Brech gaat met rechters naar vindplaats Nicky

Het lichaam van Verstappen werd gevonden op de Brunsummerheide.De Limburger/Sanne Linssen

/ Heibloem / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Brunssum -

Jos Brech gaat in augustus samen met de rechters terug naar de Brunssummerheide. De rechters willen met eigen ogen kunnen zien waar Nicky Verstappen is gevonden en waar Brech precies was toen hij later door Marechaussee werd gezien.

Dat heeft de rechtbank woensdag besloten tijdens de derde pro forma zitting in de zaak tegen Jos Brech die verdacht wordt van het doden, ontvoeren en misbruiken van het toen 11-jarige jongetje uit Heibloem.

De schouw wordt gehouden op 27 augustus en is niet openbaar. Brech zal er bij zijn, zei hij toe, al gaf hij eerder aan dat hij niet op zo’n bezoek zat te wachten. Ook de ouders en zus van Nicky Verstappen mogen erbij zijn.

De rechtbank verlengde woensdag de voorlopige hechtenis van Brech.

Lees ook: Jos Brech heeft verklaring over Nicky Verstappen, maar geeft deze niet

Het Openbaar Ministerie heeft om zo’n ‘schouw’ gevraagd. Door ter plaatste op de Brunssummerheide te kijken, krijgt de rechtbank een beter beeld van de situatie, is de redenering. Zo wil justitie de rechters laten zien op welke plek verdachte Jos Brech ’s nachts op zijn fiets werd aangehouden enkele uren nadat het lichaam van Nicky was gevonden.

Verder wil het OM de afstanden laten zien tussen de vindplaats en de plek waar Nicky met jeugdwerk op kamp was. Ook moet de schouw duidelijk maken dat de Brunssummerheide anders is dan het geijkte beeld dat mensen van een heidegebied hebben.

Reactie van advocaat Jos Brech - 5 juni 2019 (Bron: ANP). Video: De Limburger

Nicky is aangetroffen in een houding waarin het lijkt alsof hij niet zelf is gaan liggen of is gevallen, stelt de rechter. „De jongen lijkt te zijn neergelegd. Vraag is door wie. Op het lichaam zijn sporen DNA van Brech aangetroffen die vragen om een uitleg, zeker nu geen aanwijzing voor natuurlijk overlijden is gevonden.”

De rechtbank heeft het verzoek van Brechs advocaat Roethof om Bayesiaanse deskundigen toe te voegen niet ingewilligd. Wetenschappelijke waarde is omstreden, stelt de rechtbank, die zelf wil kunnen oordelen.

Lees alles over de zaak Nicky Verstappen in ons dossier