Strafschoppen bij nacompetitieduel in verkeerde volgorde, serie moet deels over

Print
Strafschoppen bij nacompetitieduel in verkeerde volgorde, serie moet deels over

Beeld ter illustratie. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Grevenbicht / Mechelen -

De uitslag van de strafschoppenserie bij de nacompetitiewedstrijd in het amateurvoetbal tussen Armada en RKMVC van afgelopen zondag is ongeldig verklaard. De penalty’s zijn niet in de juiste volgorde genomen en dus moet de reeks over.

Woensdag moet RKMVC uit Mechelen met de complete selectie opnieuw de 35 kilometer naar Grevenbicht afleggen. En dit alles met dank aan het arbitrale trio en het ABBA-systeem.

‘Niet helder’

Na het in 2-2 geëindigde duel moesten zondag strafschoppen uitsluitsel geven over wie er verder zou gaan naar de finale. Na de eerste serie van vijf pingels - exact volgens de regels uitgevoerd - hadden van elke ploeg twee spelers gemist. Het was dus nog steeds gelijk en op dat moment sloeg de onzekerheid bij arbiter Marcel Snieders en zijn assistenten toe. „Voor mij waren de regels niet helemaal helder”, geeft Snieders als verklaring. „Misschien een stuk onervarenheid, omdat je er vrijwel nooit mee te maken krijgt. Daarom heb ik eerst nagevraagd wat er moest gebeuren. Toen mij niet echt duidelijk werd hoe het precies zat, heb ik de knoop doorgehakt door de spelers om en om te laten schieten.”

Een onjuiste beslissing. En daarom moet vanaf het moment dat het misging opnieuw worden geschoten.

‘Glashelder’

Een lezing, die niet helemaal strookt met hoe trainer Richard Bessems van RKMVC het heeft ervaren. „De regels waren glashelder. Er is vooraf duidelijk aangegeven hoe de strafschoppen genomen moesten worden. We hebben hem op die regels gewezen, maar hij besliste hoe het gedaan moest worden.” Bessems stelt dat hij geen slecht verliezer is, maar dat de regels moeten worden nageleefd. „Daarom hebben we nog dezelfde avond een mail naar de bond gestuurd.”

‘Bizar’

Ger van der Wijst, trainer van Armada, vind het allemaal maar ‘bizar’. „Mijn ploeg wordt de dupe van een arbitrale fout. Nadat vijf spelers van ieder team hun strafschop hadden genomen, riep de scheidsrechter tegen zijn assistenten: ‘Wat moeten we nu doen? Toch zeker om en om?’ Dan doen wij datgene wat de leidsman aangeeft.”

Sportieve eer

Maar Armada (de vereniging fuseert met ingang van het nieuwe seizoen met Obbicht tot SV Argo) laat het er niet bij zitten en heeft protest aangetekend bij de KNVB. Van der Wijst: „Ook al houden we als zelfstandige vereniging op te bestaan, het is toch ook de sportieve eer waarom je dit doet. We wachten nu alleen nog op een reactie van de KNVB.” Zodoende zit ook Passart/VKC in de wachtkamer. Die club speelt zondag tegen de winnaar van Armada-RKMVC om een plek in de vierde klasse.

Geen incident

Wat in Grevenbicht gebeurde, is geen op zichzelf staand incident. Ook in het KNVB-bekerduel FC Lisse-Hoek liet de scheidsrechters de penalty’s niet in de juiste volgorde nemen. Ook toen tekende de verliezer protest aan. De bond oordeelde destijds dat de strafschoppenreeks inderdaad over moest worden gedaan.