Vrijwilligers aan het woord: Marleen de Renet

Print
Vrijwilligers aan het woord: Marleen de Renet

Vrijwilligster Marleen de Renet: “Als ik ga wandelen gaat die plastic zak automatisch mee.” Afbeelding: Steunpunt Vrijwilligers Maasgouw

Maasbracht -

In samenwerking met Steunpunt Vrijwilligers Maasgouw plaatst VIA Limburg regelmatig interviews onder de kop ‘Vrijwilligers aan het woord’. Deze keer is het woord aan Marleen de Renet.

Marleen is niet aangesloten bij een vereniging of instantie, maar de liefde voor natuur brengen haar naar buiten om rommel op te ruimen. „Als ik denk dat de vogeltjes het plastic eventueel gebruiken om de nestjes te bouwen; dat gaat mij aan het hart. Ik hou van de groene natuur en ben zo’n acht jaar geleden begonnen met de rommel op te ruimen. Ik hoop de mensen daarmee bewustzijn bij te brengen, dat we zuinig moeten zijn op onze natuur”, vertelt Marleen. Recreanten die genieten van de natuur en komen barbecueën, nemen drankjes en allerlei spullen mee, maar laten vaak etensresten, lege flessen enzovoorts achter. „Er zijn er gelukkig ook genoeg die hun rommel meenemen. Als ik mijn ronde gelopen heb, bel ik de gemeente of Natuurmonumenten om de zakken afval op te halen.”

Toezicht

Natuurmonumenten gaat de komende periode intensiever toezicht houden in het natuurgebied bij de Molenplas in Stevensweert. Directe aanleiding is het groeiend aantal bezoekers en op grond van het ontvangen aantal klachten, geconstateerde misstanden en overtredingen door recreanten in het gebied. Te denken valt aan loslopende honden, nachtelijke activiteiten, overtredingen van de visserijwet en dumpingen van afval. Marleen: „Het aantal keren dat ik om de Molenplas loop of langs de Maas in Stevensweert is afhankelijk van het weer. In de winter en met heel warm weer sla ik altijd over. Half februari begint het weer te kriebelen en ga ik, als het kan, om de week rommel opruimen. Ook als ik naar Ohé en Laak loop voor familiebezoek of andere bezigheden, neem ik vaak een grotere plastic zak mee waar ik dan de rommel die ik onderweg tegen kom in kan doen. Als ik terug kom en rode wangetjes heb, weet mijn man al dat ik in de natuur geweest ben om op te ruimen. Je kunt je nauwelijks voorstellen wat mensen allemaal dumpen: autobanden, automatjes, computers, kinderbadjes, medicijnen, zilverpapier, vislijnen, enzovoorts. Ik heb de gekste dingen voorbij zien komen. Het is soms gewoon niet te geloven. Dieptreurig gewoon. Als ik flessen vind waar nog statiegeld op zit, lever ik die in. Dat statiegeld verdubbel ik dan en doneer ik aan de Dierenambulance. Ook als ik met mijn dochter ga wandelen in de bossen bij Montfort gaat toch die plastic zak mee. Het zit er zo in, ik kan het niet laten.”

Vrijwilligersplek

Het Steunpunt Vrijwilligers Maasgouw helpt zowel vrijwilligers aan een geschikte vrijwilligersplek als organisaties met het vervullen van vacatures door middel van de website www.klikmaasgouw.nl. Inschrijving en bemiddeling zijn kosteloos.

KlikMaasgouw / Steunpunt Vrijwilligers Maasgouw is te vinden in Sociaal Maatschappelijk Centrum De Spil, Suikerdoossingel 49 in Maasbracht en te bereiken via tel. (0475) 85 25 00 of info@klikmaasgouw.nl. Op vrijdag is er van 10.00 tot 12.00 uur spreekuur.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen