Verdachte Lottumse verkrachtingszaak 2002: ‘Het was vrijwillige seks’

Print
Verdachte Lottumse verkrachtingszaak 2002: ‘Het was vrijwillige seks’

Verdachte Ton R. uit Maasbree ontkent dat hij in 2002 een 18-jarige vrouw verkrachtte in de buurt van Lottum. Afbeelding: ANP

Lottum / Maastricht -

De verdachte in de uit 2002 stammende Lottumse verkrachtingszaak ontkent dat hij een destijds 18-jarige vrouw heeft misbruikt. Volgens hem ging het om vrijwillige seks.

Dat bleek dinsdag tijdens de eerste voorbereidende rechtszitting in Maastricht waar Ton R. (57) uit Maasbree verscheen.

R. werd in februari aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een verkrachting die op 17 september 2002 bij de Horsterdijk in Lottum zou hebben plaatsgevonden. Ondanks 27 tips na aandacht in televisieprogramma Opsporing Verzocht wist de politie sindsdien nooit een verdachte aan te houden. De man uit Maasbree kwam in beeld omdat hij DNA moest afstaan vanwege een veroordeling voor vernieling van diverse auto’s in de zomer van 2017 in zijn woonplaats.

Lees ook: Weer breekt DNA-wet een oude zaak open

‘Geen bewijs’

Tijdens de zitting bleek dat er op de plek van de vermeende verkrachting sperma van R. op een stuk keukenrol is gevonden. Volgens R.’s advocaat Joost Antonides is er daarmee geen bewijs voor verkrachting. Er zou vrijwillige seks hebben plaatsgevonden op initiatief van de vrouw, die daarna aangifte deed bij de politie. De advocaat weersprak ook dat R. de vrouw vlak voor de seks aanreed met zijn auto. Volgens Antonides weerspreken getuigenverklaringen en forensisch onderzoek dat.

Officier van justitie Marleen Overmeer erkende tijdens de zitting dat het Nederlands Forensisch Instituut het aangetroffen rode spoor op de witte auto van de vrouw ‘niet kan thuisbrengen’. Volgens haar zitten er desondanks geen tegenstrijdigheden in de aangifte van de vrouw. „Dat er geen lakschade is aangetroffen, betekent niet dat er geen aanrijding heeft plaatsgevonden. Ook is een stuk keukenrol gevonden waarmee R. zichzelf heeft verschoond.”

Lees ook: Verdachte verkrachting Lottum 2002 werd gepakt door vernielen van auto’s in Maasbree

Emotioneel

De officier van justitie wees ook op verklaringen van diverse familieleden van de vrouw. Die verklaarden dat ze na het voorval compleet in de war en emotioneel was. „Dat speel je niet”, aldus de officier. Volgens haar heeft de vrouw na de aanrijding haar moeder gebeld. Die nam niet op, waarna ze inging op het aanbod van R. om haar thuis te brengen. „Hij zei nog: ‘Tegen een kleine vergoeding.’ Ze dacht dat dit een grapje was.”

Nog niet bekend is wanneer de zaak tegen R. inhoudelijk wordt behandeld.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen