Grote controle op permanente bewoning op vakantiepark De Schatberg

In de Schatberg is dinsdag onder meer op permanente bewoning gecontroleerd. © Lé Giesen

Bij vakantiepark De Schatberg in Sevenum is dinsdag een grootscheepse controle uitgevoerd, onder meer naar permanente bewoning. Verschillende instanties zijn op zoek gegaan naar mensen die onder de radar willen blijven.

Angela Janssens

Medewerkers van de gemeente Horst aan de Maas, de belastingdienst, UWV, SVB en de politie hebben dinsdag een tweehonderdtal chalets bezocht bij vakantiepark De Schatberg. „Er is vooral gezocht naar mensen die niet ingeschreven staan bij de gemeente. Die willen echt onder de radar blijven”, legt een woordvoerster van de gemeente Horst aan de Maas uit. „Door samen te werken proberen de verschillende instanties te achterhalen of er dingen gebeuren op vakantieparken die niets met vakantie vieren te maken hebben.”

Het is de eerste grootschalige controle in de gemeente Horst aan de Maas. Er zullen er meer volgen. Eigenaar/directeur Ronald Hoppzak van De Schatberg vindt het maar vreemd dat de instanties dinsdag plots voor de poorten van zijn park stonden. Hij zegt: „Ik had ze met alle plezier zelf naar de desbetreffende chalets gebracht. Dat had een hoop belastinggeld gescheeld, want er zijn dinsdag veel mensen en een hoop materieel in het park geweest.”

Spookbewoners

Hoppzak strijdt al zeven jaar tegen wat hij ‘spookbewoners’ noemt. Het zijn mensen die de Schatberg bij de gemeente opgeven als hun permanente woonadres, zonder medeweten of toestemming van het vakantiepark. Hoppzak: „Ze komen niet in mijn gastenbestand voor.” Volgens de wet moet een gemeente echter alle burgers inschrijven op het adres waar ze feitelijk wonen, ook al is het illegaal en wil de eigenaar - in dit geval De Schatberg - dat helemaal niet hebben. Sinds januari van dit jaar liggen er afspraken tussen Hoppzak en de gemeente. Zonder schriftelijke toestemming van de Schatberg wordt niemand meer zomaar op het adres van het vakantiepark ingeschreven.

Openstaande vorderingen

„Vandaar ook, dat we dinsdag nadrukkelijk op zoek zijn geweest naar mensen die nergens staan geregistreerd”, legt de woordvoerster van de gemeente uit. De constatering dat er permanent wordt gewoond op de Schatberg, is niet het enige resultaat van de controle. De belastingdienst heeft nog wat openstaande vorderingen kunnen innen en er is beslag gelegd op een chalet. Het UWV en de SVB hebben een aantal zaken geconstateerd die nog nader onderzocht worden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal