Zes op de tien kijkt: grote belangstelling voor Lieke & co

Print
Zes op de tien kijkt: grote belangstelling voor Lieke & co

Lieke Martens is de grote uitschieter, 27 procent ziet haar als favoriet. Afbeelding: ANP

De ‘Oranje Leeuwinnen’ krijgen dit WK massaal steun, zo blijkt uit een peiling van EenVandaag en het AD. Maar liefst 60 procent van de Nederlanders zegt belangstelling voor het vrouwenteam te hebben.

Uit dezelfde enquête onder bijna 19.000 Nederlanders borrelt ook een groot optimisme over het team van bondscoach Sarina Wiegman op. Zo’n 84 procent heeft vertrouwen in de vrouwenselectie. Velen verwachten dat de vrouwen, die komende dinsdag hun eerste wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland spelen, ver komen.

Zo’n 61 procent gaat uit van de halve finale en 29 procent denkt zelfs dat ze kampioen worden. De geïnterviewde vrouwen zijn optimistischer dan mannen. Zo’n 34 procent van de vrouwen denkt dat de vrouwen het WK kunnen winnen, tegen 24 procent van de mannen.

Lieke schiet eruit

Een speelster schiet eruit: Lieke Martens. Zo’n 27 procent noemt de aanvaller van Barcelona - in 2017 verkozen tot beste speelster van de wereld - als favoriet. Daarna volgen Olympique Lyon-aanvaller Shanice van de Sanden (15 procent) en Arsenal-spits Vivianne Miedema (6 procent).

De toegenomen populariteit is volgens sportmarketeer Ruud van der Knaap (Triple Double) grotendeels te danken aan het gewonnen EK in Nederland, twee jaar geleden. ,,De vrouwen hebben het zelf voor elkaar gekregen.’’ Hij stelt wel vast dat de ‘hype’ zich nog tot dit ene team beperkt.

,,De rest van het vrouwenvoetbal krijgt bijna geen aandacht: weinigen zullen evenveel belangstelling voor de eredivisie van de vrouwen hebben als die van de mannen.’’ En het grote vertrouwen in dit team? Van der Knaap: ,,Als het om grote toernooien gaat, worden Nederlanders altijd wat chauvinistisch.’’