Duboismaand met lezing in Tegelen en expositie Leudalmuseum

Print
Duboismaand met lezing in Tegelen en expositie Leudalmuseum

Eugène Dubois. Afbeelding: De Limburger

Tegelen -

Juni is voor het derde jaar op rij Duboismaand in Limburg. De Heemkundige Kring Tegelen komt met een lezing over het werk van de Limburgse professor Eugène Dubois, die wereldfaam verwierf met zijn ontdekking van de ‘Javamens’.

Zijn vondst wordt in wetenschapskringen beschouwd als de ‘missing link’ tussen mens en aap en een bevestiging van de theorie van Darwin.

Dubois verrichte jarenlang opgravingen in de kleigroeven van de Tegelse dakpannenfabrieken en vond veel fossielen voor zijn onderzoek. Zaden en pollenkorrels die hij aantrof in de twee miljoen jaar oude klei, gebruikte hij om te experimenteren met nieuwe plantensoorten. Eugène Dubois stierf in 1940 en ligt begraven in Venlo. Wiel Schins, natuurwetenschapper en voorzitter van de Nederlandse Geologische Vereniging afdeling Limburg, geeft op 20 juni een lezing bij de heemkundekring in ’t Zaelke in Tegelen. Niet-leden betalen 4 euro entree.

De ‘Javamens’ heeft ook een prominente plek in de nieuwe wisseltentoonstelling ‘Leudal-Indië’ in het Leudalmuseum in Haelen, waar Dubois veertig jaar woonde en in 1940 overleed. Zijn graf ligt op het kerkhof in Venlo.