Kunstmanifestatie en historische fototentoonstelling bij Orgelbouw Verschueren

Print
Kunstmanifestatie en historische fototentoonstelling bij Orgelbouw Verschueren

De leegstaande orgelhal wordt voor enkele weekenden gevuld met een kunst- en foto-expositie. Afbeelding: Bob Strik

Heythuysen -

In de al enkele jaren ongebruikte bedrijfshallen van Verschueren Orgelbouw aan de Dorpstraat in Heythuysen, is op zondagmiddag 16 juni en de drie weekenden die daarop volgen weer volop bedrijvigheid. De Stichting Kunst & Cultuur Leudal organiseert met medewerking van Heemkundevereniging Heitse in het bedrijfsgebouw waar 125 jaar lang op ambachtelijke wijze orgels gebouwd en gerestaureerd werden een kunsttentoonstelling en een foto-expositie.

De geëxposeerde foto’s geven fraai de historie van het Heythuysens familiebedrijf weer. „Ja het is best wel een unieke locatie. Onze stichting is eigenaar Leon Verschueren heel erg dankbaar dat wij deze mogen gebruiken.” Het is een uitspraak van Sjaak Denessen die als lid van de werkgroep ‘exposities’ van de Stichting Kunst & Cultuur sterk betrokken is bij de organisatie van deze activiteit. Tweemaal per jaar laat de stichting kunstenaars hun werk exposeren in het gemeentehuis van Leudal maar voor 2019 is voor een andere opzet gekozen. Dit jaar vindt er één expositie plaats en wel in het verlaten bedrijfsgebouw van de firma Verschueren Orgelbouw. Het bedrijf is sinds 2015 gevestigd in Ittervoort. De achtergelaten werkruimtes in Heythuysen zijn zo authentiek dat deze gerust industrieel erfgoed genoemd mogen worden. „Het idee om onze kunstexpositie dit jaar te organiseren bij Orgelbouw Verschueren is afkomstig van centrummanager Hans Brouwers“, zegt Sjaak Denessen. „We hopen dat het publiek ons op deze centrale locatie nog beter weet te vinden. Ik denk dat veel oud-werknemers van de firma Verschueren de kans aangrijpen om het bedrijf nog eens te bezoeken maar ook veel Heythuysenaren hebben nu de mogelijkheid om eens achter de deuren van de fraaie voorgevel te kijken. Gart Smits is een graffiti kunstenaar en hij is een van de zeven exposanten. Hij heeft vooraf een graffitiproject verzorgd voor een tweetal groepen van basisschool de Heihorst is Heibloem. De werken van deze kinderen worden natuurlijk ook geëxposeerd en wij verwachten dat ook zij met hun ouders naar hun eigen graffitikunst komen kijken.”

Raakvlak tussen kunst en techniek

Naast werk van Gart Smits is er in Heythuysen ook kunst te bewonderen van Ton Oostveen (luchtkunst), Bernard Visser (schilderijen en houten beelden), Natascha Waeyen (tekent met gesoldeerd ijzerdraad in de ruimte), Jeroen Vrijssen ( kunstschilder), Marco Wit (objecten met een industriële uitstraling) en Godelieve Geurts (beelden). Alle aanwezige beeldende kunstenaars krijgen een complete bedrijfshal ter beschikking en daar kunnen zij hun werken optimaal tonen. Werken die heel toepasselijk maar ook heel bewust een raakvlak hebben tussen kunst en techniek. Op de kunsttentoonstelling zijn ook een tweetal werken te bekijken van de in 2009 overleden Shinkichi Tajiri, een internationaal befaamde kunstenaar, die lange tijd zijn atelier had in kasteel Scheres te Baarlo. De contacten met de kunstenaars en met de erven van Tajiri, werden gelegd door Haelenaar Har Haans.

125 jaar Verschueren in beeld

Sjaak Denessen: „Ik ben heel blij dat we met Heemkundevereniging Heitse een partner gevonden hebben om samen met onze stichting deze expositie te organiseren. De heemkundevereniging heeft veel foto’s en ander historisch interessant materiaal verzameld en enkele leden van de vereniging gaan hiermee in het bedrijf de historie van Orgelbouw Verschueren op een heel mooie manier in beeld brengen. Ook zullen er een tiental grootformaat foto’s over Verschueren Orgelbouw door fotograaf Bob Strik uit Buggenum te zien zijn. Ik hoop van harte dat veel mensen de kans aangrijpen om het gebouw, de getoonde kunst en de fototentoonstelling te komen bekijken.”

Live orgelspel

Op zondag 16 juni om 14.00 uur wordt de tentoonstelling feestelijk geopend. Bij de opening is - zoals dat hoort in een orgelfabriek - live orgelspel begeleid door een dwarsfluit te beluisteren. De tentoonstelling zal daarna nog gedurende drie weekenden op zaterdag en zondag tussen 13.00 en 17.00 uur te bezoeken zijn. De toegang is gratis.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen