Bielemannen gaan ‘päölke howwe’ in Mheer

Print
Bielemannen gaan ‘päölke howwe’ in Mheer

De bielemannen van St. Sebastianus aan het werk tijdens het ‘päölke howwe’. Afbeelding: Gert Lammer

Mheer -

Bielemannen van schutterij St. Sebastianus gaan weer ‘päölke howwe’ in Mheer op de derde kermisdag, dinsdag 18 juni, ter afsluiting van de bronk.

Die dag worden in Mheer tientallen paaltjes geplaatst of barricades opgeworpen. De schutterij marcheert door alle straten en mits er drank aan het päölke bevestigd is, zullen de bielemannen het paaltje van groen en slingers ontdoen en het tenslotte omhakken, umhowwe. Bij veel paaltjes wordt ook een gedicht of verhaaltje gehangen, waarin de paal zijn aanstaande einde aankondigt, de bronk wordt toegezongen of met zaken de draak wordt gestoken.

De schutters staan voor de veiligheid in een grote kring om de bielemannen, de marketentsters gaan rond met de drank, de tamboers geven een signaal als de paal definitief om is, de muzikanten van de harmonie spelen de traditionele cramignons en de jonkheid danst op deze muziek een reidans.

In één grote slinger gaat iedereen vanaf de start bij de koningspaal, door Boven-Mheer, via het kasteel en pastorie, naar Onder-Mheer, waar de laatste paal rond middernacht bij het schutterslokaal De Smidse omgekapt wordt.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen